Alla inlägg under december 2012

Av Regina - 7 december 2012 17:21

 

En klassiker!


Sätt ugnen på 150 grader.


Dela och skrapa ur 1 vaniljstång, blanda vaniljen i en tjockbottnad gryta tillsammans med 4 dl vispgrädde och 1 dl mjölk. Tillsätt 1 dl strösocker. Koka upp gräddblandningen och låt sedan svalna, plocka ur vaniljstången.


Separera 6 ägg - du ska använda äggulorna i detta recept. Jag brukar frysa in äggvitorna (3 st/burk) och ta fram när jag ska göra ex. marängbotten. Rör ner en äggula i taget i den avsvalnade gräddblandningen.


Fördela smeten i sex cocotte-formar, ställda i en ugnsfast form med höga kanter. Ställ in ugnsformen i mitten av ugnen, och fyll formen med kokande vatten - så att de små puddingarna tillagas i ett vattenbad.


Grädda de små godingarna i 45-50 minuter. Låt kallna helt innan du strör råsocker på toppen och bränner av ytan med minigasolbrännare vid servering.

Av Regina - 7 december 2012 17:11

    

Ett recept hämtat från Halv åtta hos mig - men jag ökade på mängden sås lite. Älskar en god sås! Denna gång gjorde jag på hela filéer, men det går fortare i ugnen om du skär kycklingen i bitar.


Sätt ugnen på 200 grader. Skär 600 kycklingfilé i breda strimlor (3-4 strimlor per filé). Bryn kycklingbitarna i lite smör i en stekpanna, salta och peppra lätt. Lägg därefter över kycklingen i en ugnsform.


Strimla 1 dl soltorkade tomater i olja, fördela dem över kycklingen.


Blanda ihop såsen  en skål; 3 dl vispgrädde, 1/2 dl whiskey och 3 msk japansk soya. Häll såsen över kycklingen och sätt in formen i mitten av ugnen i 20-25 minuter (kontrollera att kycklingen är genomstekt).


Servera gärna kycklingen tillsammans med ett parmesanmos; gör ett något fastare potatismos. Smaksätt moset med 1/2 dl riven parmesanost. Fördela moset i cocotte-formar och toppa med ytterligare lite parmesan. Sätt in moset i ugnen och gratinera 10-15 minuter, tills moset har fått fin färg.

Av Regina - 7 december 2012 17:02

  Improviserade ihop följande fiskgratäng - blev mycket nöjd!


Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en ugnsform med lite smör. Lägg ett tinat torskblock (400 g) i formen, salta och peppra. Sätt in fisken i ugnen i 10 minuter.


Strimla och skölj 10-15 cm purjolök. Skölj och kvarta 8-10 champinjoner. Fräs grönsakerna i lite smör i en stekpanna, när de börjar få färg tillsätt 3 dl grädde av valfri fetthalt. Krydda med en god citronpeppar och låt koka ihop till en krämig sås.


Ta ut fisken ur ugnen och fördela gräddstuvningen på toppen av fisken. Toppa med smakrik ost. Tillbaks in i ugnen tills osten har fått fin färg, ca 10 minuter.


Servera med ex. pressad eller kokt potatis och en blandad sallad.


Presentation

Välkommen till min matblogg! Jag är en glad amatörkock som älskar matlagning, bakning och gott vin :)

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

MyTaste

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards