Alla inlägg under januari 2017

Av Regina - 22 januari 2017 07:16

 

Chokladpavlova med trippel choklad - I'm in heaven! Ursprungsreceptet kommer från Köket (koket.se). Jag gjorde dock bara halva receptet, vilket blev perfekt som dessert till fem chokladsugna personer. 


Värm ugnen till 175 grader. 


Vispa 6 äggvitor till ett skum, tillsätt sedan 3 dl strösocker lite i taget. Vispa till en marängsmet, dvs. att du kan hålla bunken upp och ner utan att den glider ur bunken. Sikta sedan ner 3 msk kakao och 1 msk majsstärkelse. Tillsätt även 1 tsk vitvinvinäger. Vispa till en slät smet. 


Fördela smeten på en bakpappersklädd plåt. Gör en stor rundel, gärna med en liten "krater" i mitten. Sätt in plåten i nedre delen av ugnen och sänk genast värmen till 120 grader. Grädda marängen till den är färdig, ca 2-2,5 h. Kontrollera så att bottnen släpper från bakplåtspappret. Stäng av ugnen och låt gärna marängen stå kvar i eftervärmen, men lämna ugnsluckan på glänt. 


Vid servering blandar du lättvispad grädde med chokladsås på tub och fördelar över bottnen (gör gärna grädden lite melerad). Jag toppade sedan med färska jordgubbar och riven, vit choklad. Servera omgående. 

Av Regina - 22 januari 2017 07:07

 

Jag brukar förbereda rotfrukterna och såsen dagen innan, så går vardagsmatlagningen snabbt!


Senapscreme: Blanda 2 dl crème fraiche, 0,5 dl majonnäs och 1 msk valfri senap (jag brukar ta hälften gronkornig och hälften sötstark). Smaka av med salt, nymalen svartpeppar och ev. lite honung (beroende på hur söt senap du använder). Plasta och ställ i kylen fram till servering. 


Rotfruktspytt: Skala valfria rotfrukter (potatis, morot, sötpotatis, palsternacka...) och skär i tärningar. Hit kan du förbereda dagen innan, bara lägg tärningarna i en stor bunke och täck med kallt vatten. Låt stå i kylskåpet.


Sätt ugnen på 225 grader, lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Fördela rotfruktstärningarna på plåten och ringla över olivolja. Krydda med salt och nymalen svartpeppar. Tillaga i mitten av ugnen 20-25 minuter, vänd på tärningarna efter ca 15 minuter. Använd gärna varmluftsfunktion, om du ugn har den funktionen. Jag slängde även in ett ansat broccolistånd (små buketter och skalad, slantad stjälk) de sista 5 minterna. 


Stek valfri korv (på bilden ser du två olika sorters kryddkorv). Servera korven tillsammans med rotfruktspytten och senapscremen. 

Av Regina - 22 januari 2017 07:00

 

Min goda vän är allergisk mot mandel. Genom en Google-sökning hamnade jag på ICA:s hemsida, som visade ett recept på "mandelmassa" gjord av solrosfrön. Ett mycket bra substitut måste jag säga, speciellt i dessa hallonsemlor där hallonen ger extra smak till semlan. Receptet på mina hallonsemlor hittar du här.  


Lägg 1 dl solrosfrön, 1 dl florsocker, 0,5 tsk vaniljsocker och 2 msk ovispad vispgrädde i en kanna. Mixa med mixerstaven till en massa (den blir lite grynig, precis som vanlig mandelmassa). 


Använd solrosmassan till semlor eller något annat gott :) 

Av Regina - 22 januari 2017 06:52

 

Potatisrosor - en sån där grej som har cirkulerat på Facebook. Nyårsafton 2016 blev detta tillbehöret till den goda köttbiten. Lite meckigt att göra, men väldigt trevligt att servera! 


Smörj muffinsformar av papper med olja eller flytande smör. Sätt pappersformarna i en muffinsplåt


Beräkna 1 större och 1 mindre potatis per ros (två rosor per person är lagom). Skala potatisen och skiva tunt, använd gärna mandolin.


Lägg större potatisskivor utmed kanten i muffinsformarna, salt och peppra. Bygg sedan rosorna inåt med hjälp av de mindre potatisskivorna. Det är lite pilligt, men du kommer snart på en teknik som passar - jag lovar! :)


Pensla med olja eller flytande smör. Salta och peppra


Tillaga i mitten av ugnen (150 grader) i 45-60 minuter. Ta ut plåten och strö lite smakrik ost över rosorna, ex parmesanost. Sätt in dem i ugnen igen, några minuter tills osten smält. 

Av Regina - 22 januari 2017 06:37

 

Degen till de kalljästa naanbröden förbereddes dagen innan. Receptet hittade jag på bloggen  "Erka Perkas kök". Huvudrätten är halvfabrikat, se bild nederst :)


Blanda samman följande i en stor bunke: 2 dl kall mjölk, 1 ägg, 2 msk neutral olja och 1 dl naturell yoghurt.  Smula ner 25 g jäst. Rör tills jästen har löst sig. 


Rör därefter ner 1 tsk salt, 2 tsk strösocker och 0,5 tsk bakpulver. Tillsätt 7, 5 dl vetemjöl och blanda tills du får en smidig men lite kladdig deg. Ta upp degen ur bunken, pudra bunkens insida med lite vetemjöl. Lägg tillbaks degen och pensla den med lite neutral olja


Förslut bunken med plastfolie och ställ i kylskåpet över natten (12-24 h). Tänk på att ta en stor bunke då degen jäser rejält i kylskåpet.


Dagen efter bakar du ut 6-8 avlånga naanbröd på mjölat bakbord. Lägg bröden på bakpappersklädda plåtar, pensla gärna bröden med lite smält eller flytande smör. Låt bröden jäsa medan ugnen blir varm (250 grader),

Grädda bröden 3-4 minuter per sida (vänd dem med en stekspade) i mitten av ugnen. OBS! Grädda varje plåt för sig. Lägg de nybakade bröden under bakduk så håller de värmen. 


Bröden går bra att frysa!


Butter Chicken: Jag strimlade 3 kycklingfiléer och ansade ett broccolistånd (små buketter och slantad stjälk). Stek kycklingen i en klick smör. Häll över såsbasen (se bild nedan) och låt koka upp. När några minuter av tillagningstiden återstår tillsätter du broccolin. Servera med naanbröden och om du vill även basmatiris.

 

Presentation

Välkommen till min matblogg! Jag är en glad amatörkock som älskar matlagning, bakning och gott vin :)

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

MyTaste

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards