Alla inlägg under januari 2013

Av Regina - 6 januari 2013 12:25

 

Mitt 2-åriga syskonbarn sa "jättegott!" om denna rätt - det värmde fasters hjärta :)


Börja med den vita såsen - så har du den klar sedan. Smält 2 msk smör i en gryta med tjock botten, rör ner 4 msk vetemjöl. Tillsätt 6-7 dl standardmjölk under omrörning (ta inte allt på en gång). Låt såsen koka ihop och krydda med salt och svart- eller vitpeppar. Sådan här sås har ju en tendens att bränna fast i botten på grytan, det är därför jag alltid gör den först så kan den få allt fokus!


Fortsätt med resterande delar av lasagnen: Strimla 1 paket bacon (140 g), stek detta i en het panna. Putsa och strimla 2 kycklingfiléer, tillsätt kycklingen i stekpannan där baconet har avgett ett härligt stekfett. Skala och hacka 1 gul lök samt 2 vitlöksklyftor, blanda ner även detta i kyckling- och baconblandningen. När lök och vitlök har mjuknat tillsätter du 1 burk krossade tomater (400 g) samt färsk eller torkad oregano eller basilika, krydda med salt och svartpeppar. Lite chili är inte heller dumt att krydda med (färsk chili, chilisås, chilipulver - ta det du har hemma)


Sätt ugnen på 200 grader. Smaka av både den vita såsen och tomatsåsen så att allt är till belåtenhet. Varva därefter de båda såserna med torkade lasagneplattor i en ugnsfast form (börja och avsluta med vit sås). Om du vill kan du även smula lite fetaost mellan några lager av lasagnen, ta annars vanlig ost. Toppa lasagnen med riven ost.


Tillaga lasagnen i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter, känn med en sticka så att pastan är mjuk. Låt gärna lasagnen stå och vila fem minuter på köksbänken innan servering. Servera med en blandad sallad.

Av Regina - 6 januari 2013 12:15

 

En mustig höstgryta passade bra i regniga januarimörkret...


Putsa och strimla 1 fläskfilé. Skala och skiva 1 gul lök och finhacka 1 vitlöksklyfta. Tärna 75 gram enrisrökt sidfläsk. Om du har färska champinjoner hemma så är även det gott att tillsätta i grytan, klyftade eller skivade.


Stek sidfläsket i en het panna så det blir krispigt. Lägg åt sidan på en tallrik, men spara fettet i pannan. Bryn fläskfilén i detta fett i omgångar (tillsätt ev. mer smör om det behövs), tillsätt även lök, vitlök och champinjoner när fläskfilén har fått fin färg runt om. Blanda ner sidfläsket och tillsätt 2 dl vatten och 2,5 dl grädde av valfri fetthalt.


Låt såsen koka upp och smaksätt med kinesisk soya, vinbärsgelé samt svartpeppar. Fläsket och soyan ger bra sälta, så du behöver förmodligen inte tillsätta något extra salt.


Låt grytan koka ihop, red ev. av med maizenaredning.


Servera förslagsvis med hasselbackspotatis, sparris och vinbärsgelé. Smaklig spis!

Av Regina - 6 januari 2013 12:05

 

Julaftonens dessert i vår familj - myntainkokta päron serverade med vaniljglass...


Koka upp 8 dl vatten, 4 dl strösocker och saften från 1 citron.


Skala 8-10 päron, låt skaftet vara kvar. Låt päronen sjuda i sockerlagen 15-20 minuter, känn med en sticka så att de är mjuka. Dra grytan från värmen och låt päronen och lagen svalna något innan du häller upp dem i en ren burk. Varva päronen med finstrimlad färsk mynta, ca 10 blad.


De här päronen uppskattningsvis en vecka i kylen, så det är ingen "långtidskonserv" - utan avnjut dem helst dagen efter med en god vaniljglass och gärna en bit mumsig kladdkaka :)

Presentation

Välkommen till min matblogg! Jag är en glad amatörkock som älskar matlagning, bakning och gott vin :)

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2013 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

MyTaste

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards