Alla inlägg under september 2018

Av Regina - 9 september 2018 20:41

 

Jag älskar kärleksmums! Eller mockarutor, Snoddas, kokosrutor, chokladrutor... Ja, du vet vilken kaka jag menar. Men ibland kan jag känna att den klassiska glasyren med massa florsocker blir alltför söt. Testade detta recept med en kokad chokladkola som krona på verket - OMG så gott! Recpetet hittade jag på Tasteline.com


Börja med den mjuka chokladkakan:


Sätt ugnen på 225 grader. 


Smält 150 g smör, ta kastrullen från spisplattan och rör ner 3 msk kakao. Tips! Att låta kakaon värmas på i det varma smöret gör att chokladsmaken utvecklas ännu mer. 


Vispa sedan 2,5 dl strösocker och 2 ägg poröst. Blanda de torra ingredienserna i en skål: 4 dl vetemjöl, 1 msk bakpulver, 1 msk vaniljsocker och en nypa salt. Sikta ner de torra ingredienserna i äggsmeten. Tillsätt sedan det smälta chokladsmöret samt 1,5 dl mjölk (gärna 1,5-3 % fetthalt). Blanda till en slät smet. 


Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna (30 x 40 cm) och bred sedan ut smeten.


Grädda kakan i mitten av ugnen i 10-15 minuter (jag använde varmluft första halvan av gräddningen, för att ge den extra "skjuts"). Låt kakan kallna.


Dags för den ljuvlig chokladkolan:


Smält 100 g smör i en kastrull. Tillsätt sedan 4 msk strösocker, 2 tsk vetemjöl, 2 msk kakao samt 2 dl visp- eller mellangrädde. Låt chokladkolan koka samman ca 5 minuter. 


Bred ut kolasmeten över den kalla chokladbotten. Toppa med riven kokos


Vänta en stund innan du skär kakan i 25-30 bitar. Kakan går utmärkt att frysa och tinar snabbt när du blir fikasugen!

Av Regina - 9 september 2018 20:31

 

Ett otroligt saftigt bröd med finrivna morötter och havregryn i degen. Funkar utmärkt att frysa och är grymt att rosta! Receptet hittade jag på tidningen Hembakats hemsida.

 

Smula ner 50 g jäst i en degbunke. Värm 6 dl mjölk tills den är ljummen, dvs. 37 grader. Slå mjölen över jästen och rör tills den har lösts upp. Tillsätt då 2,5 tsk salt, 2 msk rapsolja och 1 msk strösocker (eller honung). 


Skala och finriv 1 stor morot, häll ner morotsrivet i degbunken. 


Tillsätt sedan 2 dl havregryn och 13 dl vetemjöl. Arbeta degen i maskin, tillsätt eventuellt lite mer mjöl om det behövs. Arbeta degen länge, gärna 10 minuter. 


Låt degen jäsa övertäckt i degbunken ca 40 min. Tips! Täck degbunken med plastfolie istället för den klassiska bakduken. Plastfolien gör att degen jäser bättre och inte torkar ut på ytan under jästiden. 


Medan degen jäser så tar du fram två brödformar á 1,5 liter. Smöra dem.


Är degen elastisk och fin efter jäsningen? Bra, då är det dags att ta upp degen på mjölat bakbord och forma till två limpor som sedan får lägga sig tillrätta i brödformarna. Skär några snitt i varje limpa med en vass kniv. 


Täck nu formarna med en bakduk och låt jäsa ca 30 minuter. När halva jästiden har gått sätter du ugnen på 250 grader, ugnsgallret ska vara längst ner i ugnen. 


Sätt in de färdigjästa limporna i den heta ugnen och sänk direkt värmen till 200 grader. Låt nu bröden gräddas i ca 40 minuter, du kan behöva täcka över dem med aluminiumfolie den sista stunden. Jag använde ej varmluft. 


Låt morotslimporna kallna i formen, med en bakduk över, innan du stjälper upp dem. 

 

Av Regina - 9 september 2018 20:27

 

Mojito är gott. Piña Colada är gott. Och vet du vad, det blir himla gott ihop   


Till ett glas

3-4 myntablad, 2-3 små limekyftor, 1 tsk råströsocker och 6 cl Barcardi Piña Colada-likör (alternativt 4 cl ljus rom + 2 cl Malibu-likör) läggs i ett glas. Muddla med en muddler, eller använd skaftet på ex. en träslev om du inte äger någon muddler. Det gäller att få ut smakerna från limen och myntan. Tillsätt sedan 8 cl ananasjuice och 4 cl sodavatten. Fyll upp glaset med krossad is. Dekorera gärna med ett myntablad. 

Av Regina - 9 september 2018 20:25

 

Vad heter ananas på engelska? Anananas, så klart ;) Hihi!


Till ett glas

3-4 myntablad, 2-3 små limekyftor, 1 tsk råströsocker och 4-6 cl ljus rom läggs i ett glas. Muddla med en muddler, eller använd skaftet på ex. en träslev om du inte äger någon muddler. Det gäller att få ut smakerna från limen och myntan. Tillsätt sedan 8 cl ananasjuice och 4 cl sodavatten. Fyll upp glaset med krossad is. Dekorera gärna med ett myntablad. 

Av Regina - 9 september 2018 20:21

 

Mmm, persika. Sött och gott!


Till ett glas

3-4 myntablad, 2-3 små limekyftor, 1 tsk råströsocker och 4-6 cl ljus rom läggs i ett glas. Muddla med en muddler, eller använd skaftet på ex. en träslev om du inte äger någon muddler. Det gäller att få ut smakerna från limen och myntan. Tillsätt sedan 8 cl persikojuice och 4 cl sodavatten. Fyll upp glaset med krossad is. Dekorera gärna med ett myntablad. 

Presentation

Välkommen till min matblogg! Jag är en glad amatörkock som älskar matlagning, bakning och gott vin :)

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2018 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

MyTaste

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards