Direktlänk till inlägg 9 september 2018

Saftig morotslimpa med havregryn

Av Regina - 9 september 2018 20:31

 

Ett otroligt saftigt bröd med finrivna morötter och havregryn i degen. Funkar utmärkt att frysa och är grymt att rosta! Receptet hittade jag på tidningen Hembakats hemsida.

 

Smula ner 50 g jäst i en degbunke. Värm 6 dl mjölk tills den är ljummen, dvs. 37 grader. Slå mjölen över jästen och rör tills den har lösts upp. Tillsätt då 2,5 tsk salt, 2 msk rapsolja och 1 msk strösocker (eller honung). 


Skala och finriv 1 stor morot, häll ner morotsrivet i degbunken. 


Tillsätt sedan 2 dl havregryn och 13 dl vetemjöl. Arbeta degen i maskin, tillsätt eventuellt lite mer mjöl om det behövs. Arbeta degen länge, gärna 10 minuter. 


Låt degen jäsa övertäckt i degbunken ca 40 min. Tips! Täck degbunken med plastfolie istället för den klassiska bakduken. Plastfolien gör att degen jäser bättre och inte torkar ut på ytan under jästiden. 


Medan degen jäser så tar du fram två brödformar á 1,5 liter. Smöra dem.


Är degen elastisk och fin efter jäsningen? Bra, då är det dags att ta upp degen på mjölat bakbord och forma till två limpor som sedan får lägga sig tillrätta i brödformarna. Skär några snitt i varje limpa med en vass kniv. 


Täck nu formarna med en bakduk och låt jäsa ca 30 minuter. När halva jästiden har gått sätter du ugnen på 250 grader, ugnsgallret ska vara längst ner i ugnen. 


Sätt in de färdigjästa limporna i den heta ugnen och sänk direkt värmen till 200 grader. Låt nu bröden gräddas i ca 40 minuter, du kan behöva täcka över dem med aluminiumfolie den sista stunden. Jag använde ej varmluft. 


Låt morotslimporna kallna i formen, med en bakduk över, innan du stjälper upp dem. 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Regina - 7 januari 2020 15:08

Nu är det dags för min blogg att flytta till eget, man kan nästan säga att mitt lilla skötebarn flyttar hemifrån :)   Välkommen till min nya sida: www.ginaskitchen.se    Alla nuvarande recept kommer flyttas dit, så klart :)   Välkommen!...

Av Regina - 5 december 2019 10:53


  Snabbakat bröd med filmjölk och bikarbonat. Brödet går att variera med olika torkade frukter och frön. Bikarbonat behöver en syra att reagera med, därav valet filmjölk som degvätska. Bikarbonaten påverkar färgen på brödet (det blir gul/brunt) oc...

Av Regina - 5 november 2019 21:21

  En 90-talsklassiker tror jag? Kakan såldes i "upphållsrummet" på mitt högstadie, då under namnet "Kolaflax". Men enligt Google är cornflakeskakor eller cornflakemums betydligt vanligare namn. Hur eller hur så är det ett enkelt och snabbt godis -...

Av Regina - 5 november 2019 21:12

  Röda linser är ett riktigt bra alternativ till köttfärs. Maken tog till och med om av denna middag! ;) Den snabblagade bolognesen är vegansk, men vi toppade våra tallrikar med generöst med parmesanost. Receptet kommer från ICA.se   Finhacka ...

Av Regina - 5 november 2019 21:05


  Alltså, hur gott?! Mycket!!! Grillad majskolv som toppas med vitlöksmajjo, ost, chili och lime. Receptet kommer från "Arla".   Koka 4 färska majskolvar (ev. halverade) ca 20 minuter i saltat vatten.   Blanda 1 dl majonnäs med 2 pressade/...

Presentation

Välkommen till min matblogg! Jag är en glad amatörkock som älskar matlagning, bakning och gott vin :)

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2018 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

MyTaste

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards