Direktlänk till inlägg 9 september 2018

Kärleksmums med chokladkola

Av Regina - 9 september 2018 20:41

 

Jag älskar kärleksmums! Eller mockarutor, Snoddas, kokosrutor, chokladrutor... Ja, du vet vilken kaka jag menar. Men ibland kan jag känna att den klassiska glasyren med massa florsocker blir alltför söt. Testade detta recept med en kokad chokladkola som krona på verket - OMG så gott! Recpetet hittade jag på Tasteline.com


Börja med den mjuka chokladkakan:


Sätt ugnen på 225 grader. 


Smält 150 g smör, ta kastrullen från spisplattan och rör ner 3 msk kakao. Tips! Att låta kakaon värmas på i det varma smöret gör att chokladsmaken utvecklas ännu mer. 


Vispa sedan 2,5 dl strösocker och 2 ägg poröst. Blanda de torra ingredienserna i en skål: 4 dl vetemjöl, 1 msk bakpulver, 1 msk vaniljsocker och en nypa salt. Sikta ner de torra ingredienserna i äggsmeten. Tillsätt sedan det smälta chokladsmöret samt 1,5 dl mjölk (gärna 1,5-3 % fetthalt). Blanda till en slät smet. 


Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna (30 x 40 cm) och bred sedan ut smeten.


Grädda kakan i mitten av ugnen i 10-15 minuter (jag använde varmluft första halvan av gräddningen, för att ge den extra "skjuts"). Låt kakan kallna.


Dags för den ljuvlig chokladkolan:


Smält 100 g smör i en kastrull. Tillsätt sedan 4 msk strösocker, 2 tsk vetemjöl, 2 msk kakao samt 2 dl visp- eller mellangrädde. Låt chokladkolan koka samman ca 5 minuter. 


Bred ut kolasmeten över den kalla chokladbotten. Toppa med riven kokos


Vänta en stund innan du skär kakan i 25-30 bitar. Kakan går utmärkt att frysa och tinar snabbt när du blir fikasugen!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Regina - 7 januari 2020 15:08

Nu är det dags för min blogg att flytta till eget, man kan nästan säga att mitt lilla skötebarn flyttar hemifrån :)   Välkommen till min nya sida: www.ginaskitchen.se    Alla nuvarande recept kommer flyttas dit, så klart :)   Välkommen!...

Av Regina - 5 december 2019 10:53


  Snabbakat bröd med filmjölk och bikarbonat. Brödet går att variera med olika torkade frukter och frön. Bikarbonat behöver en syra att reagera med, därav valet filmjölk som degvätska. Bikarbonaten påverkar färgen på brödet (det blir gul/brunt) oc...

Av Regina - 5 november 2019 21:21

  En 90-talsklassiker tror jag? Kakan såldes i "upphållsrummet" på mitt högstadie, då under namnet "Kolaflax". Men enligt Google är cornflakeskakor eller cornflakemums betydligt vanligare namn. Hur eller hur så är det ett enkelt och snabbt godis -...

Av Regina - 5 november 2019 21:12

  Röda linser är ett riktigt bra alternativ till köttfärs. Maken tog till och med om av denna middag! ;) Den snabblagade bolognesen är vegansk, men vi toppade våra tallrikar med generöst med parmesanost. Receptet kommer från ICA.se   Finhacka ...

Av Regina - 5 november 2019 21:05


  Alltså, hur gott?! Mycket!!! Grillad majskolv som toppas med vitlöksmajjo, ost, chili och lime. Receptet kommer från "Arla".   Koka 4 färska majskolvar (ev. halverade) ca 20 minuter i saltat vatten.   Blanda 1 dl majonnäs med 2 pressade/...

Presentation

Välkommen till min matblogg! Jag är en glad amatörkock som älskar matlagning, bakning och gott vin :)

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2018 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

MyTaste

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards