Direktlänk till inlägg 29 mars 2016

Maximilian 3 år: Chokladtårta med hallonmousse

Av Regina - 29 mars 2016 20:48

 

En maffig tårta som räcker till minst 15 personer som dessert. Sonen hann blåsa ut ljuset innan jag hann ta kort på den med ljuset tänt, haha! Receptet kommer från bloggen byblondie.se Tårtan går bra att förbereda innan kalaset:

Dag 1: baka tårtbotten

Dag 2: gör choklad- och hallonmousse

Dag 3: lägg ihop tårtan och servera


Börja med att baka en chokladtårtbotten (tips! om du inte hinner/vill baka så har ex. ICA färdiga chokladtårtbottnar som är riktigt bra!): Sätt ugnen på 175 grader. Smöra  en form med löstagbar kant (22 cm diameter) och klä den med en "krage" av bakplåtspapper, på så vis får du en högre tårtbotten. Kragen gör du av en remsa bakplåtspapper som är dubbelt så hög som formen, bakplåtspappret fastnar du smöret på formens kanter. Kläm även fast bakplåtspapper i botten av formen. 


Vispa 5 ägg, 1 msk ljus sirap och 3 dl strösocker poröst. Blanda 1,25 dl potatismjöl, 1,25 dl vetemjöl, 5 msk kakao, 2,5 tsk bakpulver, 2 tsk vaniljsocker och en nypa salt i en skål. Sikta ner de torra ingredienserna i äggvispet och rör smeten slät med en slickepott. Fördela smeten i formen och grädda sedan i nedre delen av ugnen i 45 minuter (ej varmluft). Kontrollera med en sticka så att kakan är genomgräddad. Låt kakan svalna något innan du öppnar upp formen. Låt kakan bli helt kall innan du delar den i tre delar. Kakan kan bakas upptill två dagar innan servering. 


Fortsätt med chokladmoussen, vilken räcker till ett lager i tårtan samt som spackling på sidor och topp: Vispa 4 dl vispgrädde ganska hård. Smält 200 g mörk choklad (55-70 % kakaohalt) över vattenbad eller i micro. Vispa upp 2 ägg och tillsätt sedan den smälta chokladen medan du vispar. Rör därefter ner 2 dl kesella (10 % fetthalt). Rör till sist ner den vispade grädden. Låt stå i kylen i minst 1 timme, eller över natten. 


Dags att börja med hallonmoussen, som räcker till ett lager i tårtan: Tina 200-250 g frysta hallon. Lägg bären i en kastrull tillsammans med 0,5 dl strösocker och 1 msk vatten. Låt koka upp och låt sedan småkoka några minuter. Passera därefter hallonen genom en finmaskig sil ner i en skål. 


Lägg 4 gelatinblad i blöt i kallt vatten ca 5 minuter. Krama därefter ur vätskan och låt gelatinbladen smälta ner i den varma hallonpurén. Rör tills gelatinet har lösts upp. Låt sedan hallonpurén svalna till rumstemperatur, men rör då och då så att inte gelatinen gör så att den stelnar. 


Vispa 3 dl vispgrädde. Rör ner en klick grädde i den avsvalnade hallonpurén först. Vänd därefter ner resterande grädde i hallonpurén. Ställ hallonmoussen i kylen i någon timme, eller över natten. 


Samma dag som servering: Lägg första tårtbottendelen på serveringsfatet och fördela hälften av chokladmoussen på bottnen. Lägg på en ny tårtbottendel och fördela hallonmoussen på den. Lägg på den tredje och sista tårtbottendelen och spackla sedan tårtan med resterande chokladmousse. Garnera tårtan på valfritt sätt, jag tog Maltesers och färska hallon

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Regina - 7 januari 2020 15:08

Nu är det dags för min blogg att flytta till eget, man kan nästan säga att mitt lilla skötebarn flyttar hemifrån :)   Välkommen till min nya sida: www.ginaskitchen.se    Alla nuvarande recept kommer flyttas dit, så klart :)   Välkommen!...

Av Regina - 5 december 2019 10:53


  Snabbakat bröd med filmjölk och bikarbonat. Brödet går att variera med olika torkade frukter och frön. Bikarbonat behöver en syra att reagera med, därav valet filmjölk som degvätska. Bikarbonaten påverkar färgen på brödet (det blir gul/brunt) oc...

Av Regina - 5 november 2019 21:21

  En 90-talsklassiker tror jag? Kakan såldes i "upphållsrummet" på mitt högstadie, då under namnet "Kolaflax". Men enligt Google är cornflakeskakor eller cornflakemums betydligt vanligare namn. Hur eller hur så är det ett enkelt och snabbt godis -...

Av Regina - 5 november 2019 21:12

  Röda linser är ett riktigt bra alternativ till köttfärs. Maken tog till och med om av denna middag! ;) Den snabblagade bolognesen är vegansk, men vi toppade våra tallrikar med generöst med parmesanost. Receptet kommer från ICA.se   Finhacka ...

Av Regina - 5 november 2019 21:05


  Alltså, hur gott?! Mycket!!! Grillad majskolv som toppas med vitlöksmajjo, ost, chili och lime. Receptet kommer från "Arla".   Koka 4 färska majskolvar (ev. halverade) ca 20 minuter i saltat vatten.   Blanda 1 dl majonnäs med 2 pressade/...

Presentation

Välkommen till min matblogg! Jag är en glad amatörkock som älskar matlagning, bakning och gott vin :)

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

MyTaste

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards