Direktlänk till inlägg 29 mars 2016

Blodapelsinmarmelad med vanilj

Av Regina - 29 mars 2016 20:14

 

Blodapelsinerna i kylskåpet började se ledsna ut. Jag provade då att göra marmelad för första gången i mitt liv. Så enkelt och gott! Det går bra att blanda olika citrusfrukter, jag tog 50/50 blodapelsin och vanlig apelsin, samt smaksatte marmeladen med lite vaniljsocker. Grundreceptet kommer från Allt om mat.


Skölj 750 g citrusfrukter (en sort eller blandade) i varmt vatten. Om du liksom jag inte vill ha alltför mycket skalbitar i marmeladen så skalar du hälften av frukten. Halvera frukterna och dela varje halva i tre bitar. Skär sedan frukthalva i tunna skivor. Lägg frukten i en kastrull. Skåra 1 vaniljstång och skrapa ur fröna och lägg frön och stång i kastrullen. Om du inte har vaniljstång hemma så ta 1 msk vaniljsocker istället, det funkade utmärkt :)


Tillsätt 3 dl vatten i kastrullen och låt sedan frukten koka upp och småkoka under lock i ca 30 minuter. Tillsätt därefter 750 g syltsocker och koka ca 15 minuter utan lock.


Gör marmeladtestet för att se om marmeladen är färdigkokt: Lägg lite av marmeladsmeten på en tallrik. Dra en sked genom smeten, om den inte rinner tillbaks är smeten färdigkokt. 


Ta marmeladen från värmen, skumma ev. av den. Plocka upp vaniljstången. Låt marmeladen svalna något innan du häller upp den på rengjorda, heta burkar. Sätt på locket på burkarna direkt och låt sedan svalna i rumstemperatur. Marmeladen förvaras därefter i kylen. 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Regina - 7 januari 2020 15:08

Nu är det dags för min blogg att flytta till eget, man kan nästan säga att mitt lilla skötebarn flyttar hemifrån :)   Välkommen till min nya sida: www.ginaskitchen.se    Alla nuvarande recept kommer flyttas dit, så klart :)   Välkommen!...

Av Regina - 5 december 2019 10:53


  Snabbakat bröd med filmjölk och bikarbonat. Brödet går att variera med olika torkade frukter och frön. Bikarbonat behöver en syra att reagera med, därav valet filmjölk som degvätska. Bikarbonaten påverkar färgen på brödet (det blir gul/brunt) oc...

Av Regina - 5 november 2019 21:21

  En 90-talsklassiker tror jag? Kakan såldes i "upphållsrummet" på mitt högstadie, då under namnet "Kolaflax". Men enligt Google är cornflakeskakor eller cornflakemums betydligt vanligare namn. Hur eller hur så är det ett enkelt och snabbt godis -...

Av Regina - 5 november 2019 21:12

  Röda linser är ett riktigt bra alternativ till köttfärs. Maken tog till och med om av denna middag! ;) Den snabblagade bolognesen är vegansk, men vi toppade våra tallrikar med generöst med parmesanost. Receptet kommer från ICA.se   Finhacka ...

Av Regina - 5 november 2019 21:05


  Alltså, hur gott?! Mycket!!! Grillad majskolv som toppas med vitlöksmajjo, ost, chili och lime. Receptet kommer från "Arla".   Koka 4 färska majskolvar (ev. halverade) ca 20 minuter i saltat vatten.   Blanda 1 dl majonnäs med 2 pressade/...

Presentation

Välkommen till min matblogg! Jag är en glad amatörkock som älskar matlagning, bakning och gott vin :)

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

MyTaste

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards