Direktlänk till inlägg 6 april 2014

Blåbärstårta med mascarponekräm

Av Regina - 6 april 2014 15:06

  

Det är ju både gott och nyttigt med blåbär - så varför inte baka en blåbärstårta? Detta recept kommer från tidningen Matmagasinet. Egentligen ska det vara hasselnötter i bottnen, men eftersom jag är allergisk mot det så blev det sötmandel istället. Välj själv om du vill ta nötter eller mandel.


Sätt ugnen på 175 grader. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en springform, smörj kanterna på formen.


Botten:  Mal 200 g sötmandel/hasselnötter i mandelkvarn (det funkar OK i matberedaren oxå, kan jag intyga). Blanda ner 1 tsk bakpulver i mandeln/nötterna. Vispa 3 stora ägg och 2 dl strösocker poröst. Vänd ner de malda mandeln/nötterna försiktigt, och häll sedan smeten i formen.


Grädda på den nedersta falsen i ugnen i ca 35 minuter, känn med sticka så att kakan är klar. Låt kakan svalna innan du lossar den från formen.


Mascarponekräm: Vispa 3 dl vispgrädde lätt och fluffig. Rör 1 burk (250 g) mascarpone mjukt i en stor skål, och tillsätt 4 msk florsocker, fröna från 1 vaniljstång (spara stången till blåbärsfyllningen) samt skalet från 1 citron. Vänd ner lite grädde i taget och rör till en smidig kräm. Ställ i kylen så länge.


Blåbärsfyllning: Koka upp 1 ask frysta blåbär (225-250 g) tillsammans med 4 msk strösocker och den urskrapade vaniljstången. Låt koka samman och kyl därefter.


När blåbären har svalnat tar du några skedar av saften och häller i mascarponekrämen, så blir den ljuslila och fin.


Lägg tårtbottnen på ett fint fat och fördela blåbären över kakan. Bred därefter försiktigt ut mascarponekrämen och toppa med chokladspån. Serveras omgående.



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Regina - 7 januari 2020 15:08

Nu är det dags för min blogg att flytta till eget, man kan nästan säga att mitt lilla skötebarn flyttar hemifrån :)   Välkommen till min nya sida: www.ginaskitchen.se    Alla nuvarande recept kommer flyttas dit, så klart :)   Välkommen!...

Av Regina - 5 december 2019 10:53


  Snabbakat bröd med filmjölk och bikarbonat. Brödet går att variera med olika torkade frukter och frön. Bikarbonat behöver en syra att reagera med, därav valet filmjölk som degvätska. Bikarbonaten påverkar färgen på brödet (det blir gul/brunt) oc...

Av Regina - 5 november 2019 21:21

  En 90-talsklassiker tror jag? Kakan såldes i "upphållsrummet" på mitt högstadie, då under namnet "Kolaflax". Men enligt Google är cornflakeskakor eller cornflakemums betydligt vanligare namn. Hur eller hur så är det ett enkelt och snabbt godis -...

Av Regina - 5 november 2019 21:12

  Röda linser är ett riktigt bra alternativ till köttfärs. Maken tog till och med om av denna middag! ;) Den snabblagade bolognesen är vegansk, men vi toppade våra tallrikar med generöst med parmesanost. Receptet kommer från ICA.se   Finhacka ...

Av Regina - 5 november 2019 21:05


  Alltså, hur gott?! Mycket!!! Grillad majskolv som toppas med vitlöksmajjo, ost, chili och lime. Receptet kommer från "Arla".   Koka 4 färska majskolvar (ev. halverade) ca 20 minuter i saltat vatten.   Blanda 1 dl majonnäs med 2 pressade/...

Presentation

Välkommen till min matblogg! Jag är en glad amatörkock som älskar matlagning, bakning och gott vin :)

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2014 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

MyTaste

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards