Direktlänk till inlägg 30 juni 2019

Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj

Av Regina - 30 juni 2019 16:57

 

Med syltsocker är det barsnligt enkelt att göra egen sylt. Och visst är hemgjord sylt godare än de stora märkenas som du hittar i butiken? Satsen ger ca 1 liter färdig sylt, villken du för hållbarhetens skulle bör fördela i mindre burkar. Det går ypperligt att använda frysta rabarber och jorgubbar om det inte är säsong för färska. 


Ansa och skiva rabarber, mät upp 14 dl och lägg i en stor gryta. Ansa och kvarta 2 liter jordgubbar, lägg i grytan. Tillsätt även 2 msk vaniljsocker (eller ta vaniljstång/vaniljpulver om du vill lyxa till det). 


Låt nu detta koka upp under omrörning. Det ser torrt ut i början, men både rabarber och jordgubbar kommer släppa ifrån sig vätska. Koka till en härlig kompott, det tar 15-20 minuter. Tillsätt då 7 dl syltsocker och låt småkoka ca 5 minuter. Japp, då var sylten klar!


Häll upp sylten på steriliserade glasburkar (se nedan). Sätt på locket direkt och låt svalna på kökbänken innan du sätter in burkarna i kylen. 


Sterilisering av flaskor och burkar:

Jag brukar sterilisera burkar/flaskor genom att ställa dem och locken på en ugnsplåt. In med plåten i kall ugn och sätt sedan ugnen på 125 grader. När ugnen når bestämd temperatur så låt plåten stå i ugnen minst 10 minuter. Klart!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Regina - 7 januari 2020 15:08

Nu är det dags för min blogg att flytta till eget, man kan nästan säga att mitt lilla skötebarn flyttar hemifrån :)   Välkommen till min nya sida: www.ginaskitchen.se    Alla nuvarande recept kommer flyttas dit, så klart :)   Välkommen!...

Av Regina - 5 december 2019 10:53


  Snabbakat bröd med filmjölk och bikarbonat. Brödet går att variera med olika torkade frukter och frön. Bikarbonat behöver en syra att reagera med, därav valet filmjölk som degvätska. Bikarbonaten påverkar färgen på brödet (det blir gul/brunt) oc...

Av Regina - 5 november 2019 21:21

  En 90-talsklassiker tror jag? Kakan såldes i "upphållsrummet" på mitt högstadie, då under namnet "Kolaflax". Men enligt Google är cornflakeskakor eller cornflakemums betydligt vanligare namn. Hur eller hur så är det ett enkelt och snabbt godis -...

Av Regina - 5 november 2019 21:12

  Röda linser är ett riktigt bra alternativ till köttfärs. Maken tog till och med om av denna middag! ;) Den snabblagade bolognesen är vegansk, men vi toppade våra tallrikar med generöst med parmesanost. Receptet kommer från ICA.se   Finhacka ...

Av Regina - 5 november 2019 21:05


  Alltså, hur gott?! Mycket!!! Grillad majskolv som toppas med vitlöksmajjo, ost, chili och lime. Receptet kommer från "Arla".   Koka 4 färska majskolvar (ev. halverade) ca 20 minuter i saltat vatten.   Blanda 1 dl majonnäs med 2 pressade/...

Presentation

Välkommen till min matblogg! Jag är en glad amatörkock som älskar matlagning, bakning och gott vin :)

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2019 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

MyTaste

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards