Alla inlägg den 28 april 2019

Av Regina - 28 april 2019 07:46

 

Kladdkaka kan man väl kalla den, eftersom kakan är lite "undergräddad". Eller en mjuk rabarberkaka med smuldeg på toppen. Hur eller hur så är den god som fika eller dessert med vaniljsås, vaniljvisp eller vaniljglass :) Receptet kommer från "Lindas bakskola"


Börja med att smöra och bröa en springform, diameter 23-24 cm. Sätt ugnen på 175 grader, ugnsgallret ska vara i mitten av ugnen. 


Botten:

Smält 150 g smör i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och rör ner resten av ingredienserna: 2,5 dl strösocker, 1 nypa salt, 2 tsk vaniljsocker, 3 ägg och 1,75 dl vetemjöl. Rör snabbt ihop till en smet och bred ut den i botten av springformen. 


Rabarberfyllning:

Ansa och skiva 3 stjälkar rabarber. Blanda rabarberbitarna med 1 msk potatismjöl och 2 msk strösocker. Tips! Det funkar jättebra att göra en kompott på fryst rabarber och strösocker, blanda ner potatismjölet precis i slutet. Fördela rabarbern över kakbottnen.


Smuldeg

Nyp ihop 100 g kallt smör, 2 dl vetemjöl, 1,5 dl strösocker och 1 nypa salt. Jag gillar ju havregryn i smuldeg, så jag bytte faktiskt ut 1/3 av vetemjölet mot havregryn :) Fördela smuldegen över rabarbern. 


Japp, dags för gräddning! Och det gör du i mitten av ugnen i 35-40 minuter. Låt svalna och servera sedan med vanilj i valfri form (-sås, -visp, -glass). Mums! 

Av Regina - 28 april 2019 07:35

 

Zeinas kitchen levererar alltid! :) Kebabspett omgjord till snabblagad köttfärslimpa. Och sååååå god! En kul vardagsrätt! 


Sätt ugnen på 175 grader.


Finhacka (eller snabb-mixa) grönsaker: 0,5 gul lök, 0, 5 röd paprika, 1 vitlöksklyfta och 1 litet knippe bladpersilja. Om du mixar så ska det bli finhackat, inte en slät puré. 


Blanda grönsakshacket med 500 g nötfärs, 0,5 dl ströbröd, 0,5 msk sumak, 0,5 tsk "Sju kryddor", chilikrydda av valfri sort och mängd samt lite salt och nymalen svartpeppar. Blanda till en smidig färs och forma till en köttfärslimpa i en ugnsform. Pensla lite neutral olja (mat/raps/solsros) över köttfärslimpan så blir den glansig och fin. 


Tillaga köttfärslimpan i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. 


När halva tillagningstiden har gått slänger du in goda gränsaker runt köttfärslimpan i ugnsformen. Vi tog sivri (grön, turkisk paprika som visade sig vara ganska stark - så nästa gång tar vi vanlig paprika...), rödlök och cocktailtomater. Bara lite olivolja, salt och nymalen svartpeppar på grönsakerna. 


Servera kebabköttfärslimpan med ex. bulgur, pitabröd och tzatziki


Av Regina - 28 april 2019 07:30

 

Rödkål som får ännu vackrare färg när den picklas! Yummie dessutom! Eftersom maken fixade detta tillbehör har jag lite dålig koll på proportionerna... 


Skiva rödkål tunt. Lägg äver rödkålen i en skål och tillsätt pressad lime och en skvätt vitvins- eller äpplecidervinäger. Krydda med salt och nymalen svartpeppar. Krama kålen med dina händer och låt sedan stå någon timme innan servering. Klart! 

Av Regina - 28 april 2019 07:08

 

Ångade bröd med dragen lax. Alltså, det låter bättre på engelska... "Bao" kommer ursprungligen från Kina men har snabbt spridit sig utanför landets gränser. Och vilken tur, det är ju sååå gott! Receptet hittade jag via Facebook på KIT.se. Klicka här för att se instruktionsfilm! Satsen ger 24 bröd, beräkna ca 3 bröd per person. Bröd som går över ska enligt KIT gå utmärkt att frysa in och vara lika fina efter upptining (mina är i frysen nu, så jag kan inte uttala mig än...). 


Börja med bröden: Värm 3 dl mjölk (gärna 3 % fetthalt) till 37 grader. Smula 25 g jäst i en degbunke, häll mjölken över och låt jästen lösas upp. Tillsätt sedan 1 msk strösocker, 0,5 msk salt, 80 g rumstempererat smör samt 9 dl vetemjöl blandat med 1 tsk bakpulver.


Låt sedan maskinen knåda degen länge, 10 minuter behövs. När degen är färdigknådad låter du degen jäsa under plastfolie i 60 minuter. 


Har degen jäst färdigt nu? Ta upp degen på lättmjölat bakbord och dela i 24 bitar. Om du väger bitarna ska de ligga på 35-40 g/styck. Knåda varje degbit och kavla ut till en oval, tunn platta. Pensla lite neutral olja över brödbiten och vik över.

 

Lägg över brödbitarna på bakplåtsklädda plåtar och låt jäsa under bakduk i 45-60 minuter.

 


Medan brödbitarna jäser hinner du förbereda några tillbehör. Vi tog detta vid premiärtillfället: 

  • Sriracha-majjo (blanda majonnäs och chilisåsen Sriracha till önskad hetta)
  • Gurka i skivor
  • Limepicklad rödkål
  • Picklad rödlök 
  • Grovhackade nötter (cashew eller jordnötter)
  • Skuren salladslök
  • Bladpersilja

Så här fina blir brödbitarna när de är färdigjästa :)

 



Dags att ånga bröden! Antingen gör du det i en ånginsats eller som jag, i ett durkslag som täcks med aluminiumfolie för att inte släppa ut så mycket ånga.


Koka upp vatten i en gryta, kontrollera så att durkslaget inte når vattenytan - bröden ska ju ångas, inte kokas. Klipp till en bit bakplåtspapper så att det passar bottnen på durkslaget. Ånga 3 bröd i taget i 6-7 minuter. Akta så du inte bränner dig på den heta ångan! Upprepa proceduren tills alla bröd är ångade. Fyll på med mer vatten efter hand. 


Låt bröden svalna under bakduk. Packa dem sedan i plastpåsar för att behålla mjukheten, om du inte ska äta dem med en gång. 

 


Då var det bara laxen kvar! Jag penslade portionsbitar av lax med teriyakisås och stekte laxen i lite neutral olja. Sedan lade jag laxbitarna i en skål och drog isär fiskköttet lite grann. Jag toppade med ytterligare lite teriyakisås och svarta+vita sesamfrön


Mycket gott!!


Presentation

Välkommen till min matblogg! Jag är en glad amatörkock som älskar matlagning, bakning och gott vin :)

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27 28
29
30
<<< April 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

MyTaste

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards