Direktlänk till inlägg 22 september 2019

Dillkött

Av Regina - 22 september 2019 07:23

 

Sötsyrlig sås med valfritt protein. På bilden ser du vildsvin, klassiskt är annars kalvkött. Även kyckling ska tydligen vara gott, jag får testa och återkomma med respons på detta. Receptet hittade jag på ICA.se.


Putsa 500-700 g benfritt kött och skar i 2-3 cm stora bitar. Lägg det i en gryta och täck med vatten. Låt koka upp och häll sedan av vattnet, ex. med hjälp av ett durkslag. Spola av köttet. 


Lägg tillbaka det i den diskade grytan. Tillsätt nytt vatten, precis så det täcker. Tillsätt även 1 tsk salt, 5 vit- eller svartpepparkorn, 1/2 skuren purjolök och 1/2 skuren morot. Om du har tillgång till dillstjälkar så kan även 1-2 st åka ner i grytan. 


Låt köttet koka på svag värme tills det är mört, ca 1 h.


Medan köttet kokar hinner du förbereda den karaktäristiska ättikslagen som gör hela rätten. Koka upp 1 msk strösocker, 1/4 dl ättikssprit (12 %) och 1/4 dl vatten. Ställ grytan åt sidan så länge. 


Du hinner även sätta potatis på kokning, förbereda grönsaker och duka. 


Ta upp köttet ur buljongen och låt det hållas varmt i en skål under aluminiumfolie. Sila buljongen.


Smält 1 msk smör i en gryta och vispa ner 1,5 msk vetemjöl. Tillsätt 3 dl av köttbuljongen och 1 dl grädde av valfri fetthalt. Tillsätt även lite av ättikslagen. Låt koka ihop så att smaken av mjöl försvinner. Smaka av med mer ättikslag, salt och nymalen svartpeppar tills såsen är perfekt! Späd med lite mer buljong om det behövs. Lägg ner köttet i den sötsyrliga såsen. Jag tog även till vara på de kokta morotsbitarna, då de är så vackra. Tillsätt rikligt med dill, antingen fryst (det hade jag) eller färsk, skuren. Dillen tappar snabbt sin fina färg, så gör detta precis innan servering. 


Klart för servering!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Regina - 7 januari 2020 15:08

Nu är det dags för min blogg att flytta till eget, man kan nästan säga att mitt lilla skötebarn flyttar hemifrån :)   Välkommen till min nya sida: www.ginaskitchen.se    Alla nuvarande recept kommer flyttas dit, så klart :)   Välkommen!...

Av Regina - 5 december 2019 10:53


  Snabbakat bröd med filmjölk och bikarbonat. Brödet går att variera med olika torkade frukter och frön. Bikarbonat behöver en syra att reagera med, därav valet filmjölk som degvätska. Bikarbonaten påverkar färgen på brödet (det blir gul/brunt) oc...

Av Regina - 5 november 2019 21:21

  En 90-talsklassiker tror jag? Kakan såldes i "upphållsrummet" på mitt högstadie, då under namnet "Kolaflax". Men enligt Google är cornflakeskakor eller cornflakemums betydligt vanligare namn. Hur eller hur så är det ett enkelt och snabbt godis -...

Av Regina - 5 november 2019 21:12

  Röda linser är ett riktigt bra alternativ till köttfärs. Maken tog till och med om av denna middag! ;) Den snabblagade bolognesen är vegansk, men vi toppade våra tallrikar med generöst med parmesanost. Receptet kommer från ICA.se   Finhacka ...

Av Regina - 5 november 2019 21:05


  Alltså, hur gott?! Mycket!!! Grillad majskolv som toppas med vitlöksmajjo, ost, chili och lime. Receptet kommer från "Arla".   Koka 4 färska majskolvar (ev. halverade) ca 20 minuter i saltat vatten.   Blanda 1 dl majonnäs med 2 pressade/...

Presentation

Välkommen till min matblogg! Jag är en glad amatörkock som älskar matlagning, bakning och gott vin :)

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2019 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

MyTaste

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards