Direktlänk till inlägg 22 september 2019

Underbara piroger

Av Regina - 22 september 2019 07:06

 

En jättehärlig pirogdeg från "Zeinas kitchen". Degen går bra att jäsa i rumstemperatur - eller t o m över natten i kylskåp. Perfekt till vardagsmatlagningen, när ett moment redan är förberett. Jag erkänner, alla piroger var inte så här fina efter gräddning...  Några öppnade sig som kammusslor... Hihi! 


Pirogdeg:

Värm 3 dl mjölk till 37 grader. Smula 30 g jäst i en degbunke och häll den ljumna mjölken över. Rör tills jästen har lösts upp. Tillsätt då 1 tsk salt, 1 ägg, 100 g rumsvarmt smör i bitar samt ca 8 dl vetemjöl. Låt degen knådas i maskin 5-7 minuter, så att den blir elastisk och fin. Täck sedan bunken med plastfolie och jäs antingen;

a) 1 h i rumstemperatur

b) över natten i kylskåp


Pirogerna kan fyllas med massa godsaker, här kommer några förslag:

  • En lite fastare köttfärssås/köttfärssröra med varierande kryddning + smakrik ost
  • Stekta kycklingbitar och paprika + smakrik ost
  • Fräst spenat/mangold + fetaost
  • Frästa champinjoner + parmesanost

När det är dags för middag tar du fram den färdigjästa degen. Stjälp upp den på mjölat bakbord och dela den i 16-18 bitar. Forma dem till bollar och lägg en bakduk över, låt vila ca 15 minuter. Här hinner du förbereda fyllningen!


Sätt ugnen på 200 grader. Ta fram 3 ugnsplåtar och lägg bakplåtspapper på plåtarna.


Kavla ut en degbit i taget till en rundel, 12-15 cm i diameter. Lägg över den på ugnsplåten och lägg ca 1,5 msk fyllning på ena sidan. Toppa med passande ost. Vik över och fäst ihop degen genom att trycka med en gaffel


Upprepa tills plåten är full och pensla sedan pirogerna med uppvispat ägg. Grädda sedan i mitten av ugnen ca 12 minuiter, tills pirogerna har fått fin färg. 


Avnjut direkt eller stoppa i frysen för senare tillfälle. En god sallad är ett måste till pirogerna. 


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Regina - 7 januari 2020 15:08

Nu är det dags för min blogg att flytta till eget, man kan nästan säga att mitt lilla skötebarn flyttar hemifrån :)   Välkommen till min nya sida: www.ginaskitchen.se    Alla nuvarande recept kommer flyttas dit, så klart :)   Välkommen!...

Av Regina - 5 december 2019 10:53


  Snabbakat bröd med filmjölk och bikarbonat. Brödet går att variera med olika torkade frukter och frön. Bikarbonat behöver en syra att reagera med, därav valet filmjölk som degvätska. Bikarbonaten påverkar färgen på brödet (det blir gul/brunt) oc...

Av Regina - 5 november 2019 21:21

  En 90-talsklassiker tror jag? Kakan såldes i "upphållsrummet" på mitt högstadie, då under namnet "Kolaflax". Men enligt Google är cornflakeskakor eller cornflakemums betydligt vanligare namn. Hur eller hur så är det ett enkelt och snabbt godis -...

Av Regina - 5 november 2019 21:12

  Röda linser är ett riktigt bra alternativ till köttfärs. Maken tog till och med om av denna middag! ;) Den snabblagade bolognesen är vegansk, men vi toppade våra tallrikar med generöst med parmesanost. Receptet kommer från ICA.se   Finhacka ...

Av Regina - 5 november 2019 21:05


  Alltså, hur gott?! Mycket!!! Grillad majskolv som toppas med vitlöksmajjo, ost, chili och lime. Receptet kommer från "Arla".   Koka 4 färska majskolvar (ev. halverade) ca 20 minuter i saltat vatten.   Blanda 1 dl majonnäs med 2 pressade/...

Presentation

Välkommen till min matblogg! Jag är en glad amatörkock som älskar matlagning, bakning och gott vin :)

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2019 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

MyTaste

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards