Direktlänk till inlägg 9 oktober 2016

Savoykåldolmar

Av Regina - 9 oktober 2016 21:11

 

Kåldolmar i lite modernare tappning, med savoykål istället för vikål. Mycket gott! Jag fick ut 10 st kåldolmar av denna satsen. Inspirationen kommer från ett recept från Mitt kök/Expressen. 


Börja med att koka riset som ska vara i fyllningen: Koka 0,5 dl riskorn i 1,5 dl mjölk (jag tog faktiskt risottoris, då jag tänkte att det skulle funka bättre än mitt vanliga basmatiris... ;) ). Passa noga, då det bränns lätt i bottnen av kastrullen. Låt sedan riset svalna.


Koka upp vatten i en stor gryta. Plocka ca 10 blad från ett savykålshuvud. Blanchera bladen i omgångar i det kokande vattnet. Lägg de blancherade bladen i en skål med iskallt vatten, låt ligga där tills de ska användas till dolmarna. 


Sätt ugnen på 225 grader. 


Hacka 1 liten gul lök och blanda med 300 g fläskfärs. Rör ner det avsvalnade riset samt 1 ägg och 0,5 dl mjölk. Krydda med torkad mejram (ca 2 tsk) samt salt och nymalen svartpeppar


Fördela färsen över kålbladen. Vik och rulla ihop till små paket/dolmar. Lägg dem i en smord ugnsfast form. Ringla sedan lite ljus sirap och smält/flytande smör över dolmarna innan de åker in i ugnen. Stek kåldolmarna i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter. 


Tips! Ta tillvara skyn som bildas i formen. Blanda den med vispgrädde, kalvfond, soya samt salt och nymalen svartpeppar. Koka ihop till en smaskig gräddsås. Klassiska tillbehör är självfallet kokt potatis, lingonsylt och snabbinlagd gurka - skivad gurka som läggs i 1-2-3-lag som smaksätts med lite hackad dill. 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Regina - 7 januari 2020 15:08

Nu är det dags för min blogg att flytta till eget, man kan nästan säga att mitt lilla skötebarn flyttar hemifrån :)   Välkommen till min nya sida: www.ginaskitchen.se    Alla nuvarande recept kommer flyttas dit, så klart :)   Välkommen!...

Av Regina - 5 december 2019 10:53


  Snabbakat bröd med filmjölk och bikarbonat. Brödet går att variera med olika torkade frukter och frön. Bikarbonat behöver en syra att reagera med, därav valet filmjölk som degvätska. Bikarbonaten påverkar färgen på brödet (det blir gul/brunt) oc...

Av Regina - 5 november 2019 21:21

  En 90-talsklassiker tror jag? Kakan såldes i "upphållsrummet" på mitt högstadie, då under namnet "Kolaflax". Men enligt Google är cornflakeskakor eller cornflakemums betydligt vanligare namn. Hur eller hur så är det ett enkelt och snabbt godis -...

Av Regina - 5 november 2019 21:12

  Röda linser är ett riktigt bra alternativ till köttfärs. Maken tog till och med om av denna middag! ;) Den snabblagade bolognesen är vegansk, men vi toppade våra tallrikar med generöst med parmesanost. Receptet kommer från ICA.se   Finhacka ...

Av Regina - 5 november 2019 21:05


  Alltså, hur gott?! Mycket!!! Grillad majskolv som toppas med vitlöksmajjo, ost, chili och lime. Receptet kommer från "Arla".   Koka 4 färska majskolvar (ev. halverade) ca 20 minuter i saltat vatten.   Blanda 1 dl majonnäs med 2 pressade/...

Presentation

Välkommen till min matblogg! Jag är en glad amatörkock som älskar matlagning, bakning och gott vin :)

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

MyTaste

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards