Direktlänk till inlägg 6 november 2016

Chokladkola

Av Regina - 6 november 2016 14:25

En klassisk chokladkola! Recpetet kommer från hemsidan recepten.se


Blanda 3 dl vispgrädde, 50 g smör (skuret i mindre bitar), 3 dl strösocker, 1,5 dl ljus sirap, 0,5 dl kakao och 1,5 msk vaniljsocker i en tjockbottnad gryta. Tänk på att ta en ganska stor gryta, så att kolasmeten har gott om utrymme att koka. 


Låt kolasmeten koka på hög värme inledningsvis, sänk sedan värmen och låt den småkoka till 125 grader (använd digital termometer för bästa resultat). Man kan även göra kulprovet (droppa lite smet i ett glad med kallt vatten, om smeten går att forma till en kula är den färdigkokt). Men jag föredrar som sagt digitaltermometer, vilket är en bra investering då den bara kostar runt hundralappen. Vill du ha en hårdare kola kan du koka den upptill 130 grader, men jag gillar en fast och mjuk kola så 125 grader är perfekt för mig :) Hur lång tid tar det att koka kolasmeten? Ja, det beror helt på hur din gryta ser ut. Det går snabbare att koka i en vid gryta än i en smal gryta. 


Medan kolasmeten kokar hinner du förbereda formen som kolan ska hällas upp i. Klä en form ca 20x20 cm med bakplåtspapper. Tejpa gärna fast pappret längs med formen, så får du snygg form på den färdiga kolan. 


Häll upp den färdigkokta kolasmeten i formen och låt stå kallt ett par timmar. Skär sedan upp i bitar, använd gärna degskrapan!

 

Tips! Det är jättegott med lite flingsalt eller hackade pistagenötter på toppen av kolan   

   



Godis · Jul · Påsk
 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Regina - 7 januari 2020 15:08

Nu är det dags för min blogg att flytta till eget, man kan nästan säga att mitt lilla skötebarn flyttar hemifrån :)   Välkommen till min nya sida: www.ginaskitchen.se    Alla nuvarande recept kommer flyttas dit, så klart :)   Välkommen!...

Av Regina - 5 december 2019 10:53


  Snabbakat bröd med filmjölk och bikarbonat. Brödet går att variera med olika torkade frukter och frön. Bikarbonat behöver en syra att reagera med, därav valet filmjölk som degvätska. Bikarbonaten påverkar färgen på brödet (det blir gul/brunt) oc...

Av Regina - 5 november 2019 21:21

  En 90-talsklassiker tror jag? Kakan såldes i "upphållsrummet" på mitt högstadie, då under namnet "Kolaflax". Men enligt Google är cornflakeskakor eller cornflakemums betydligt vanligare namn. Hur eller hur så är det ett enkelt och snabbt godis -...

Av Regina - 5 november 2019 21:12

  Röda linser är ett riktigt bra alternativ till köttfärs. Maken tog till och med om av denna middag! ;) Den snabblagade bolognesen är vegansk, men vi toppade våra tallrikar med generöst med parmesanost. Receptet kommer från ICA.se   Finhacka ...

Av Regina - 5 november 2019 21:05


  Alltså, hur gott?! Mycket!!! Grillad majskolv som toppas med vitlöksmajjo, ost, chili och lime. Receptet kommer från "Arla".   Koka 4 färska majskolvar (ev. halverade) ca 20 minuter i saltat vatten.   Blanda 1 dl majonnäs med 2 pressade/...

Presentation

Välkommen till min matblogg! Jag är en glad amatörkock som älskar matlagning, bakning och gott vin :)

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2016 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

MyTaste

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards