Direktlänk till inlägg 18 augusti 2015

Rökta räkor och varmrökt lax

Av Regina - 18 augusti 2015 21:00

 

Vi har en rök kopplad till vår grill - fantastiskt trevligt! Men det går även att röka på en vanlig klotgrill, det går dock lite fortare eftersom det blir betydligt varmare att ha råvarorna så nära glödbädden.


Rökta räkor

Tänd upp grillen/röken genom indirekt grillteknik, dvs. lägg kol endast på ena halvan. Lägg blötlagda rökspån över den glödheta kolen. Lägg frysta räkor i ett lager på ett aluminiumgrilltråg. Ställ tråget på den sidan som saknar kol under sig. Lägg på locket och rök räkorna ca 10-15 minuter, tills de är ljumna. Om du liksom vi har en kombinerad rök/grill så läggs kol och rökspån i rökdelen och räkorna ställs i grilldelen. Räkna då med 15-20 minuters tillagningstid, beroende på temperatur.


Varmrökt lax

Putsa 600-800 g laxfilé, låt skinnet vara kvar. Gnid in laxfilén med ex. färska örter, rivet citronskal, salt och peppar. Varmrök laxen i ca 1 timme om du har kombinerad rök och grill. Tänd upp kolen i rökinsatsen, lägg på valfritt rökspån över glöden och lägg laxen i grilldelen (gärna på ett aluminiumgrilltråg). Tillaga laxen ca 50-60 minuter, fyll på med mer kol och rökspån om det behövs. Om du kör laxen i en klotgrill på indirekt värme, dvs. kol och rökspån på ena sidan och laxen på den andra, så går det betydligt fortare (uppskattningsvis ca 25-30 minuter).

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Regina - 7 januari 2020 15:08

Nu är det dags för min blogg att flytta till eget, man kan nästan säga att mitt lilla skötebarn flyttar hemifrån :)   Välkommen till min nya sida: www.ginaskitchen.se    Alla nuvarande recept kommer flyttas dit, så klart :)   Välkommen!...

Av Regina - 5 december 2019 10:53


  Snabbakat bröd med filmjölk och bikarbonat. Brödet går att variera med olika torkade frukter och frön. Bikarbonat behöver en syra att reagera med, därav valet filmjölk som degvätska. Bikarbonaten påverkar färgen på brödet (det blir gul/brunt) oc...

Av Regina - 5 november 2019 21:21

  En 90-talsklassiker tror jag? Kakan såldes i "upphållsrummet" på mitt högstadie, då under namnet "Kolaflax". Men enligt Google är cornflakeskakor eller cornflakemums betydligt vanligare namn. Hur eller hur så är det ett enkelt och snabbt godis -...

Av Regina - 5 november 2019 21:12

  Röda linser är ett riktigt bra alternativ till köttfärs. Maken tog till och med om av denna middag! ;) Den snabblagade bolognesen är vegansk, men vi toppade våra tallrikar med generöst med parmesanost. Receptet kommer från ICA.se   Finhacka ...

Av Regina - 5 november 2019 21:05


  Alltså, hur gott?! Mycket!!! Grillad majskolv som toppas med vitlöksmajjo, ost, chili och lime. Receptet kommer från "Arla".   Koka 4 färska majskolvar (ev. halverade) ca 20 minuter i saltat vatten.   Blanda 1 dl majonnäs med 2 pressade/...

Presentation

Välkommen till min matblogg! Jag är en glad amatörkock som älskar matlagning, bakning och gott vin :)

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2015 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

MyTaste

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards