Direktlänk till inlägg 16 juni 2015

Bearnaisesås

Av Regina - 16 juni 2015 21:47

 

En hemslagen bearnaise - som bomull kring hjärtat :)


Hacka 1-2 schalottenlökar. Plocka bladen från 4 dragonkvistar och 4 persiljekvistar, spara bladen till senare. Lägg löken och örtkvistarna i en liten kastrull tillsammans med 6 vitpepparkorn. Tillsätt 3 msk röd- eller vitvinsvinäger och 4 msk vatten. Koka upp och låt sedan koka tills vätskan har reducerats till häften. Sila av reduktionen ner i ett nytt kärl, förslagsvis en större glasskål som tål att vara i vattenbad. 


Smält 200 g smör och låt svalna något, ta bort salterna som flyter upp till ytan. Rör inte om i det smälta smöret, utan låt bottensatsen sjunka till botten. 


Hacka bladen som du tidigare sparade från dragon- och persiljekvistarna. 


Separera 3 ägg, du ska använda äggulorna till såsen. Äggvitorna kan du med fördel frysa in och använda nästa gång du ska baka ex. maränger. 


Koka upp vatten i en kastrull som passar kärlet (ex. glasskålen) som du har din avsilade reduktion i. Rör ner äggulorna i den avsvalnade reduktionen. Ställ glasskålen över det kokande vattnet (= vattenbad) och vispa äggulor och reduktion tills de blir lite fluffigare. Lyft glasskålen från vattenbadet och ställ den med fördel på en ihopviken kökshandduk, så står skålen stadigt på köksbänken. 


Nu kommer det kristiska momentet! Håll dig lugn och tillsätt smöret, först droppvis och därefter i en tunn stråle. Allt smör ska ner i såsen, men se till så att bottensatsen inte kommer med. 


Smaksätt såsen med den hackade dragonen och persiljan, samt smaka av med salt och malen peppar. Ev. kan det behövas någon droppe vinäger för att balansera smakerna. Avnjut såsen direkt tillsammans med en god köttbit!

 
 
it_is/Anette

it_is/Anette

19 augusti 2015 14:39

att göra egen bea är ju bara det godaste :)

http://itismadeby.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Regina - 7 januari 2020 15:08

Nu är det dags för min blogg att flytta till eget, man kan nästan säga att mitt lilla skötebarn flyttar hemifrån :)   Välkommen till min nya sida: www.ginaskitchen.se    Alla nuvarande recept kommer flyttas dit, så klart :)   Välkommen!...

Av Regina - 5 december 2019 10:53


  Snabbakat bröd med filmjölk och bikarbonat. Brödet går att variera med olika torkade frukter och frön. Bikarbonat behöver en syra att reagera med, därav valet filmjölk som degvätska. Bikarbonaten påverkar färgen på brödet (det blir gul/brunt) oc...

Av Regina - 5 november 2019 21:21

  En 90-talsklassiker tror jag? Kakan såldes i "upphållsrummet" på mitt högstadie, då under namnet "Kolaflax". Men enligt Google är cornflakeskakor eller cornflakemums betydligt vanligare namn. Hur eller hur så är det ett enkelt och snabbt godis -...

Av Regina - 5 november 2019 21:12

  Röda linser är ett riktigt bra alternativ till köttfärs. Maken tog till och med om av denna middag! ;) Den snabblagade bolognesen är vegansk, men vi toppade våra tallrikar med generöst med parmesanost. Receptet kommer från ICA.se   Finhacka ...

Av Regina - 5 november 2019 21:05


  Alltså, hur gott?! Mycket!!! Grillad majskolv som toppas med vitlöksmajjo, ost, chili och lime. Receptet kommer från "Arla".   Koka 4 färska majskolvar (ev. halverade) ca 20 minuter i saltat vatten.   Blanda 1 dl majonnäs med 2 pressade/...

Presentation

Välkommen till min matblogg! Jag är en glad amatörkock som älskar matlagning, bakning och gott vin :)

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2015 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

MyTaste

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards