Direktlänk till inlägg 28 juni 2014

Rågsiktsrutor

Av Regina - 28 juni 2014 20:24

 

Enkel, enklare, enklast! Helt klart en ny favorit vad gäller smidiga vardagsbröd. Receptet kommer från tidningen Hembakat. Dubbel sats ger ett högre bröd med 24 brödbitar, se längst ner i receptet. 


Värm 3 dl mjölk till 37 grader. Smula 25 g jäst i en bunke och häll över mjölken. Rör tills jästen lösts upp och tillsätt därefter 2 msk flytande smör (eller 25 g rumstempererat smör skuret i bitar), 2 msk ljus sirap och 1,5 tsk salt. Blanda därefter ner 7-8 dl rågsikt och kör degen ca 4 minuter i maskinen så du får en blank och smidig deg.


Låt degen jäsa under bakduk ca 40 minuter. Ta därefter upp degen på mjölat bakbord, knåda och kavla sedan ut till en rektangulär platta (ca 1,5 cm tjock). Lyft över degen till en bakpappersklädd plåt och kavla ut degen något, då den drar ihop sig vid överflyttningen. Skär degen i 12 rutor med hjälp av en kniv eller en degskrapa. Låt brödet jäsa ytterligare 30 minuter under bakduk.


Sätt ugnen på 225 grader och grädda det färdigjästa brödet i mitten av ugnen tills det har fått fin färg på både ovan- och undersidan (ca 15-20 minuter). Om du vill ha en mjuk skorpa penslar du det varma brödet med lite kallvatten, och låter sedan brödet svalna på galler mellan bakdukar.


 

Tips! Dubbel sats deg som kavlas ut i en långpanna och delas i 24 bitar. Låt jäsa 30 minuter och grädda sedan i 175 graders värme i nedre delen av ugnen i drygt 20 minuter (med varmluft).


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Regina - 7 januari 2020 15:08

Nu är det dags för min blogg att flytta till eget, man kan nästan säga att mitt lilla skötebarn flyttar hemifrån :)   Välkommen till min nya sida: www.ginaskitchen.se    Alla nuvarande recept kommer flyttas dit, så klart :)   Välkommen!...

Av Regina - 5 december 2019 10:53


  Snabbakat bröd med filmjölk och bikarbonat. Brödet går att variera med olika torkade frukter och frön. Bikarbonat behöver en syra att reagera med, därav valet filmjölk som degvätska. Bikarbonaten påverkar färgen på brödet (det blir gul/brunt) oc...

Av Regina - 5 november 2019 21:21

  En 90-talsklassiker tror jag? Kakan såldes i "upphållsrummet" på mitt högstadie, då under namnet "Kolaflax". Men enligt Google är cornflakeskakor eller cornflakemums betydligt vanligare namn. Hur eller hur så är det ett enkelt och snabbt godis -...

Av Regina - 5 november 2019 21:12

  Röda linser är ett riktigt bra alternativ till köttfärs. Maken tog till och med om av denna middag! ;) Den snabblagade bolognesen är vegansk, men vi toppade våra tallrikar med generöst med parmesanost. Receptet kommer från ICA.se   Finhacka ...

Av Regina - 5 november 2019 21:05


  Alltså, hur gott?! Mycket!!! Grillad majskolv som toppas med vitlöksmajjo, ost, chili och lime. Receptet kommer från "Arla".   Koka 4 färska majskolvar (ev. halverade) ca 20 minuter i saltat vatten.   Blanda 1 dl majonnäs med 2 pressade/...

Presentation

Välkommen till min matblogg! Jag är en glad amatörkock som älskar matlagning, bakning och gott vin :)

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2014 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

MyTaste

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards