Senaste inläggen

Av Regina - 23 juni 2019 22:24

"The Barn" är en riktigt bra restaurang i Göteborg. Förutom att de brassar grymma hamburgare har de gett ut en egen kokbok om deras resa att starta och driva restaurangen. Så många lockande recept, där detta beamos var först ut att testas. Gott? Mmm, otroligt gott! :) Färska kryddor blir så klart tjusigast, men det funkar även med fryst persilja och torkad dragon. 

Börja med bea-reduktionen:
Hacka 1 schalottenlök och 2 vitlöksklyftor. Plocka bladen från 6 stjälkar färsk dragon (jag fick fuska med persilja istället, men tog även inlagd dragon...). Lägg kvistarna i en liten gryta tillsammans med lök och vitlök. Spara bladen till senare. Häll över 1 dl vitt vin och 1 dl vitvinsvinäger. Låt detta koka upp och sedan småkoka tills 3 msk vätska återstår. Sila av reduktionen, ner i en ny skål.

Fortsätt med potatisen:
Skala och koka 1 kg mjölig potatis i saltat vatten. Det går fortare att koka om du skär potatisen i mindre bitar, så klart. Häll av och låt ånga av någon minut.

Äntligen dags att föra samman potatis och bea-smakerna = beamos:
Mosa potatisen tillsammans med 100 g smör och ca 2 dl standardmjölk eller valfri grädde (grädde i originalreceptet, men vi tog mjölk istället). Smaksätt moset med hackade blad från färsk persilja och färsk dragon (de blad du sparade innan), 3 msk reduktion, 1 msk worchestershiresauce och ev. lite tabasco. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Om du inte hittar färsk dragon i butiken funkar det OK med torkad dragon och färsk persilja istället.

Avnjut beamoset med en god köttbit!

Av Regina - 20 juni 2019 22:49

Krispigt, gott - och lättlagat! Vi tog hela innerfiléer, men du kan även skära kycklingfilé i mindre bitar.

Sätt ugnen på 175 grader.

Lägg ca 150 g cornflakes och valfria kryddor i matberedaren. Vi tog vitlökspulver, paprikapulver samt salt och nymalen svartpeppar. Mixa tills cornflakesen har blivit mindre bitar men absolut inte "mjöl". Lägg över i en skål.

Ta fram två andra skålar, knäck 2 ägg i den ena skålen och häll upp ca 2 dl vetemjöl i den andra skålen.

Ansa 500 g kycklinginnerfilé (eller kycklingfilé, skär i mindre bitar).

Dags för panering! Doppa kycklingbitarna en i taget i:
1. Vetemjöl
2. Uppvispat ägg
3. Mixad och kryddad cornflakes

Lägg de panerade kycklingbitarna på en plåt. Jag har en ugnsform med ett galler i botten, den var helt perfekt till detta! Så krispig kyckling!

Tillaga kycklingen i mitten av ugnen ca 20 minuter, ej varmluft.

Vi åt de krispiga kycklingbitarna med en grekisk sallad samt fräsch citronaioli (vanlig aioli + citronskal).

Av Regina - 18 juni 2019 23:05

En snaps med smak av sommar! Receptet hittade jag i lokaltidningen Smålandsposten. Jordgubb, citron och rosmarin är en fin kombo! Farligt god snaps... 

Kvarta 3 jordgubbar. Skär skalet från 1/2 citron med potatisskalare, använd helst ekologisk citron. Plocka en liten kvist färsk rosmarin.

Lägg dessa tre smaksättare i en glasburk och häll över 35 cl vodka/brännvin. Låt stå i kylen ett dygn, det tyckte vi blev lagom smak - men kör ytterligare ett dygn om du önskar.

Sila över snapsen i en fin flaska. Klart för midsommarfirande! :)

Av Regina - 2 juni 2019 20:19

 

Varför har jag inte gjort dessa tidigare? Så enkelt och så gott! Nästa gång testar jag en sötare variant med vaniljsocker och serverar med sylt och grädde. Idag blev det utan vaniljsocker och med bacon samt krösamos (lingonsylt) till. Smidig helglunch! En muffinsplåt á 12 muffins räcker till 4 personer. 


Sätt ugnen på 225 grader, ugnsgallret ska vara i mitten av ugnen. 


Blanda de torra ingredienserna: 2 dl vetemjöl, 1 msk strösocker, 0,5 tsk bakpulver och 0,5 tsk salt i en bunke. Tillsätt sedan 2 dl mjölk (helst 3 % fetthalt) samt 3 ägg. Vispa till en klumpfri smet. Tillsätt ytterligare 2 dl mjölk.  


Smörj en muffinsplåt i metall med flytande smör eller rapsolja. Fördela smeten i de 12 hålen. 


Grädda i mitten av ugnen i 12-15 minuter, tills de har fått fin färg och blivit riktigt fluffiga.


Serveras omgående. Såååå gott! 

Av Regina - 2 juni 2019 20:13

 

Ni vet cheddardippen man kan köpa på McDonald's, Burger King etc.? Den är superenkel att göra själv! Receptet ger 4 dippskålar.


Finriv 200 g cheddarost.


Koka upp 1,5 dl vispgrädde och dra från värmen. Rör ner cheddarosten. Låt osten smälta under omrörning. Det kan vara så att du behöver sätta tillbaks kastrullen på den heta plattan, men sänk då värmen så att ostsåsen inte börjar koka. 


Smaksätt med chili om så önskas. Hackade inlagda jalapeños eller Sriracha, som förslag. 


Dippen är mer rinnande när den är varm, men tjocknar när den svalnar. Du bestämmer vilket du föredrar! 

Av Regina - 2 juni 2019 20:09

 

Gräslöken frodas i odlinglådan - bäst att ta tillvara på den! 100 g smör brukar räcka till 4 personer.


Låt 100 g smör bli rumstempererat.


Mixa eller mortla ett knippe gräslök fint (vi tyckte morteln fungerade bäst tillsammans med en nypa flingsalt). 


Blanda gräslöken med smöret. Tillsätt lite pressad citronsaft, salt och nymalen svartpeppar


Rulla ihop till en tajt rulle med hjälp av plastfolie. Lägg kryddsmöret i kylen eller frysen i väntan på servering. 

Av Regina - 2 juni 2019 20:01

 

Jag älskar smulpaj! Att ge den lite extra karaktär med citron och mandelmassa gjorde inte saken sämre   

Receptet kommer från ICA.se


Börja med att sätta ugnen på 175 grader, ugnsgallret ska vara i mitten av ugnen. 


Ansa och skär 500 g rabarber i bitar, lägg i en pajform. Strö 1 msk majsstärkelse eller potatismjöl över fruktbitarna. 


Fortsätt med smuldegen: Smält 100 g smör i en kastrull och dra från värmen. Tillsätt 0,75 dl strösocker, 1 dl vetemjöl, 0,5 tsk salt och 2 dl havregryn. Här kommer då den lyxiga twisten: 1 tsk finrivet citronskal och 100 g finriven mandelmassa. Rör runt till en smidig smuldeg. 


Fördela smuldegen över rabarberbitarna. Grädda pajen i mitten av ugnen (varmluft behövs ej) i 30-35 minuter. Låt svalna något och avnjut den sedan med vanilj i valfri form (-sås, -visp, -glass). 

Av Regina - 2 juni 2019 19:53

 

Jag var jätterädd för att brödet skulle fastna på grillgallret - men som du ser gick det galant att grilla det! Receptet hittade jag på ICA.se.


Smula 15 g färsk jäst i en degbunke. Tillsätt 2,5 dl kallt vatten, 1 msk olivolja samt 1 tsk flingsalt. Rör tills jästen har lösts upp. Rör sedan ner ca 5 dl vetemjöl och blanda ihop till en deg. Knåda den lätt, det här kan du gör för hand. Häll en liten skvätt olivolja över degen och vänd runt degbollen så att den får olja på alla sidor. Låt degen jäsa övertäckt ca 60 minuter. 


Ta upp den färdigjästa degen på mjölad arbetsbänk, dela den i 8 bitar. Forma till runda bullar och låt dem sedan jäsa på arbetsbänken under en bakduk. 30 min jästid är lagom. 


Platta eller kavla sedan ut bröden till tunna kakor. Nagga dem med gaffel.


Pensla dem med lite olivolja och grilla sedan på hett galler, ca 1-1,5 minuter per sida. Håll bröden varma under bakduk i väntan på resten av godsakerna från grillen. Jag kan tänka mig att dessa bröd funkar utmärkt att köra i grillpannan om vädret inte inbjuder till grillning. 

Presentation

Välkommen till min matblogg! Jag är en glad amatörkock som älskar matlagning, bakning och gott vin :)

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2020
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

MyTaste

Matbloggstoppen

Skapa flashcards