Senaste inläggen

Av Regina - 5 september 2019 20:40

 

En snabbrörd dressing på färdig majonnäs med karaktär av caesardressing. Gudomligt god till kyckling!


Finhacka 1 tsk kapris. Finriv ca 1 dl parmesanost.Finhacka 2 sardellfiléer (eller köp sardellpasta på tub, ex. varumärket Zeta).


Blanda 1 dl majonnäs med lite pressad citron samt 2 msk kallt vatten så att den lite tunnare i konsistensen. Rör sedan ner kapris, parmesanost och sardeller. Smaka av med nymalen svartpeppar. Det är mycket sälta i kapris och sardeller, så du behöver nog inget salt. Vill du ha ännu tunnare dressing kan du ta ytterligare lite kallt vatten. 


Låt stå kallt fram till servering.

Av Regina - 5 september 2019 20:35

 

Jag älskar smulpaj. Den ska vara lagom söt och knäckig. Vaniljglass eller vaniljsås till, hmm... Svårt val!


Sätt ugnen på 200 grader. 


Fördela 400 g frysta blåbär i fyra portionsformar eller en större pajform. Frysta bär är oftast ganska syrliga, därför strör jag lite strösocker över dem. Till en stor pajform är 0,5-0,75 dl strösocker lagom, för en sötsyrlig smak. Pudra även över 2-3 msk potatismjöl, så blir inte pajen så blöt.


Dags för den superenklas favvo-smuldegen: Smält 100 g smör i en liten kastrull. Ta smöret från värmen och rör ner 2 msk ljus sirapknappt 1/2 dl strösocker2 dl vetemjöl1 dl havregryn och 1 tsk bakpulver


Fördela smuldegen över blåbären och grädda sedan i mitten av ugnen ca 15 minuter för portionsformar och lite längre om du gör en stor paj. När smuldegen är gyllene och bären "bubblar" är pajen klar. 


Låt svalna något och servera sedan med vaniljsås eller vaniljglass - eller båda ;)

Av Regina - 5 juli 2019 13:19

 

En chokladig sockerkaka, lite undergräddad så att den blev härligt kladdig! Det är bananer i kakan, alltså är den supernyttig... Haha! Receptet hittade jag på Tasteline.com, men jag lägger till lite salt för att förhöja chokladsmaken ytterligare. 


Sätt ugnen på 175 grader, ugnsgallret ska vara i nedre delen av ugnen. 


Smöra och bröa en sockerkaksform á 1,5 liter. 


Blanda 1 dl kakao, 1 dl strösocker och 2,5 dl mjölk en gryta. Värm upp tills sockret och kakaon har blandats med mjölken. Ställ åt sidan så länge.


Vispa 100 g smör och 1 dl strösocker krämigt. Rör ner 2 ägg, ta ett ägg i taget. Tillsätt sedan 3,5 dl vetemjöl, 1,5 tsk bakpulver, 1,5 msk vaniljsocker samt 0,5 tsk salt. Rör även ner "chokladmjölken" du gjorde innan. 


Mosa 2 mogna bananer och rör ner i smeten. 


Häll upp smeten i sockerkaksformen och grädda sedan i 30-40 minuter, beroende på hur kladdig du vill ha kakan. Jag använde varmluftfunktionen och gräddade min kaka i drygt 30 minuter. 

Av Regina - 5 juli 2019 13:03

 

Detta recept hittade jag på "Allt om mat". Supergott och fräscht! Ärtsåsen var en ny trevlig bekantskap. Jag kan tänka mig att en citronaioli också är gott till denna kalla fiskrätt.


Laxen förbereds dagen innan:

Ta bort skinnet från en fin laxbit á 700 g. Skär laxen i 1,5 cm tjocka skivor och lägg i en stor ugnsform. 


Koka upp lagen som laxen ska tillagas i; lagen består av 1 liter vatten, 1 msk salt, 1-1,5 röd chili (skivad, ev. urkärnad beroende på hur mycket hetta du vill ha) samt 3 stjälkar citrongräs (banka på dem och strimla dem därefter). Låt lagen koka ca 10 minuter, så att smakerna verkligen frigörs i lagen. 


Sätt ugnen på 200 grader, ugnsgallret ska vara i mitten av ugnen. 


Häll den kokheta lagen över laxen och sätt sedan in laxen i ugnen. Där ska den vara 5 minuter, inte längre. Ta ut laxen och låt svalna innan du plastar formen och sätter in den i kylskåpet över natten. Självklart ska laxen då ligga i lagen, den ska ju bli "inkokt". 


  


Dagen efter rör du ihop den kalla såsen

Tina 150 g gröna ärtor. Mixa de tinade ärtorna till en puré tillsammans med 1 dl persilja, 1 dl körvel (eller 1 tsk torkad om du inte hittar färsk körvel i butiken) samt 2 msk crème fraiche. Blanda ner den gröna purén i knappt 2 dl crème fraiche (ja, du norpade ju 2 msk innan). Smaksätt såsen med pressad citronsaft, wasabi på tub, salt och nymalen svartpeppar


Då återstår bara att koka potatis till fyra personer samt blanda en fräsch och krispig sallad. Vi tog det som fanns i kylen vilket blev bl a sockerärtor, rädisor och tomater med en citronvinegrette.

Av Regina - 30 juni 2019 20:52

Örterna frodas i trädgården. Ju mer man skördar, desto mer växer de. Underbart! Men vad ska man göra av allt? Örtsalt är enkelt att göra och smaken konserveras naturligt. Hur bra som helst! :)

Plocka bladen från valfri ört/örter. Till 4 dl örter går det åt 1 dl grovt hushållssalt.

Lägg örter och salt i mixern och mixa tills saltet har blivit grönt och fint. Lägg ut saltet på ett fat och låt torka i rumstemperatur tills det är helt torrt. Rör runt med en sked någon gång per dag för att påskynda processen.

Förvaras därefter i en tätslutande burk.

Av Regina - 30 juni 2019 16:57

 

Med syltsocker är det barsnligt enkelt att göra egen sylt. Och visst är hemgjord sylt godare än de stora märkenas som du hittar i butiken? Satsen ger ca 1 liter färdig sylt, villken du för hållbarhetens skulle bör fördela i mindre burkar. Det går ypperligt att använda frysta rabarber och jorgubbar om det inte är säsong för färska. 


Ansa och skiva rabarber, mät upp 14 dl och lägg i en stor gryta. Ansa och kvarta 2 liter jordgubbar, lägg i grytan. Tillsätt även 2 msk vaniljsocker (eller ta vaniljstång/vaniljpulver om du vill lyxa till det). 


Låt nu detta koka upp under omrörning. Det ser torrt ut i början, men både rabarber och jordgubbar kommer släppa ifrån sig vätska. Koka till en härlig kompott, det tar 15-20 minuter. Tillsätt då 7 dl syltsocker och låt småkoka ca 5 minuter. Japp, då var sylten klar!


Häll upp sylten på steriliserade glasburkar (se nedan). Sätt på locket direkt och låt svalna på kökbänken innan du sätter in burkarna i kylen. 


Sterilisering av flaskor och burkar:

Jag brukar sterilisera burkar/flaskor genom att ställa dem och locken på en ugnsplåt. In med plåten i kall ugn och sätt sedan ugnen på 125 grader. När ugnen når bestämd temperatur så låt plåten stå i ugnen minst 10 minuter. Klart!

Av Regina - 30 juni 2019 16:47

 

Enkel jordgubbssaft - men ack så god! Satsen ger drygt 1 liter koncentrerad saft, som spädes 1+4 vid servering. 


Skölj och ansa 2 liter jorgubbar (ca 1 kg). Skär i bitar och lägg i en gryta tillsammans med 4 dl kallt vatten. Låt koka upp och sedan koka ca 10 minuter. Medan bären kokar mosar du dem mot grytans kant för att få ut så mycket smak som möjligt. 


Låt jordgubbskoket rinna av ner i en stor skål. Antingen använder du en ställning med silduk avsedd för just saft, eller så använder du det du har hemma - dvs. ett durkslag med en ren kökshandduk (inte vit...) i. Låt saften stå och rinna av ca 30 minuter. 


Mät hur mycket saft du fick ut, du borde fått ut ca 1 liter. Till 1 liter går det nämligen åt 6 dl strösocker. Häll den avrunna och uppmätta saften i en ren gryta, låt koka upp. Rör då ner strösockret och rör tills sockret har lösts upp. 


Häll upp saften på steriliserade glasflaskor (se nedan). Sätt på korken direkt och låt svalna på kökbänken innan du sätter in flaskorna i kylen. I kylen håller saften minst 6 månader (oöppnad), ca 1 månad om du har öppnat flaskan. 


Sterilisering av flaskor och burkar:

Jag brukar sterilisera burkar/flaskor genom att ställa dem och locken på en ugnsplåt. In med plåten i kall ugn och sätt sedan ugnen på 125 grader. När ugnen når bestämd temperatur så låt plåten stå i ugnen minst 10 minuter. Klart!

Av Regina - 30 juni 2019 16:33

 

Jag älskar kalljästa bröd! Smidigt att sätta degen på kvällen och få nybakat bröd lagom till frukost. Detta recept kommer från tidningen Matmagasinet sommarspecial 2019. Det bakas i jäskorgar, men jag skulle tro att det även funkar att baka ut direkt på en plåt. Men korgarna hjälper så klart till att hålla formen på degen... Jäskorgar hittar du på ex. marknader, köksbutiker eller välsorterade matbutiker (typ Citrgross och ICA Maxi). Brödet passar lika bra till buffén som till frukostmackan. 


Dag 1: Smula ner 15 g jäst i en degbunke till assistenten. Häll över 5 dl kallt vatten och rör tills jästen har löst upp sig. Tillsätt dån 1 msk salt, 2 msk honung, 2 dl pumpakärnor och 4 dl durumvetemjöl. Tillsätt även 8 dl vetemjöl


Knåda degen i maskinen ca 10 minuter. 


Ta fram två jäskorgar och pudra dem med vetemjöl på insidan. Ta upp degen på mjölat bakbord opch forma till två bröd som läggs i jäskorgarna. Som du ser har jag en rund och en avlång jäskorg. 

  

Strö lite vetemjöl på ytan och täck med plastfolie. Min folie ville inte fästa på jäskorgarna, så jag lade även en bakduk över som "tyngd". Ställ in bröden i kylskåpet över natten.


Dag 2: Sätt ugnen på 250 grader, ställ in en plåt så att den blir varm. 


Ta fram ytterligare en plåt, helst med djupa kanter. Häll 3 dl kallt vatten i plåten.


Stjälp försiktigt upp bröden på bakplåtspapper. Är ugnen varm nu? Ta ut den heta plåten och dra försiktigt över bröden till den heta plåten. Sätt in de båda plåtarna i ugnen. Plåten med brödet ska vara i nedre delen av ugnen, plåten med vatten precis under.  

   


Grädda brödet ca 15 minuter innan du sänker ugnsvärmen till 200 grader. Grädda bröden ytterligare ca 30 minuter. 


Låt bröden sedan svalna på galler under bakduk. 

Presentation

Välkommen till min matblogg! Jag är en glad amatörkock som älskar matlagning, bakning och gott vin :)

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2020
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

MyTaste

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards