Senaste inläggen

Av Regina - 20 oktober 2019 11:09

 

Det är nog de där woksåserna som gör de asiatiska rätterna, som gör att det nästan smakar som på restaurangen. Detta recept delade Malmö-kocken Jennie Walldén med sig av på sin Facebook.


Skär 600 g kycklingfilé i mindre bitar. Låt kycklingen marinera en liten stund:

1,5 msk japansk soya

1, 5 msk svart risvinäger eller mörk balsamvinäger

1,5 tsk potatismjöl


Förbered grönsakerna:

Skala och skär 1 broccolistam (ja den krispiga stammen, inte buketterna) i bitar.

Skala och skiva 1 stor morot

Strimla 1 röd paprika 

Stimla 4-6 salladslökar grovt 


Den urgoda woksåsen:

2 msk svart risvinäger eller mörk balsamvinäger 

2 msk japansk soya

2 tsk sesamolja

2 msk strösocker

1,5 tsk potatismjöl 


Skala och skiva 3 vitlöksklyftor. Finriv 1 liten bit färsk ingefära - eller ta ca 1 msk på tub (ex. märket Santa Maria).


Hetta upp neutral olja (matolja, solrosolja, rapsolja) i en wok eller stor stekpanna. Tillsätt lite chiliflakes, vitkök, ingefära och kyckling. Stek tills kycklingen är genomstekt. Lägg över kycklingen i en skål. Du kan behöva diska ur stekpannan nu...


Hetta upp ny olja och fräs grönsakerna tills de börjar mjukna. Ta salladslöken sist, den tillagas ju snabbast. 


Häll tillbaks kycklingen bland grönsakerna och häll över woksåsen. Låt koka ihop, tillsätt ev. lite vatten om såsen "kokar bort".


Servera kycklinggrytan med ris och jordnötter/cashewnötter

Av Regina - 20 oktober 2019 11:01

 

Jag saknar glassmaskin - då är semifreddo ett bra alternativ, då det blir en krämig glass utan den där köksmaskinen. Få ingredienser, hög impa-faktor! ;) Receptet hittade jag hos tidningen "Elle mat & vin" och det räcker till 5-6 personer.


Separera 2 ägg.


Vispa äggvitorna till en maräng, ja så att du kan vända bunken upp och ner över huvudet ;)


Vispa 3 dl vispgrädde luftig, inte för hårt vispad.


Vispa äggulorna med 1 dl strösocker. Det ska bli ljust och lite fluffigt.


Vänd ner den vispade grädden i äggulevispet. Vänd till sist försiktigt ner de vispade äggvitorna.


Bred ut glassmeten i en form, ex. en gratängform. 


Klicka ca 1 dl lemon curd (hemgjord eller färdigköpt) över glassmeten. Krossa ca 10 maränger lätt och strö även dem över. 


Blanda försiktigt ner lemon curd och maränger i den luftiga glassmeten. 


Täck formen med plastfolie och ställ formen i frysen minst 5 h. Ta fram semifreddon ca 5 minuter innan servering, så går den lättare att portionera.  Servera gärna med extra maränger :) 

Av Regina - 20 oktober 2019 10:51

 

Alltså, stutskött! Så otroligt gott! Beskrivs som en blandning mellan fint nötkött och hjortkött. Vi körde ett säkert kort denna första gång, en saftig burgare som serverades med karamelliserad lök och en prästostcreme. 


Börja med prästostcremen:

Ja, det går ju bra med annan smakrik ost - det behöver inte vara prästens ost :) 

Blanda 75 g finriven ost med 2-3 msk crème fraiche. Det ska vara en fast creme, så ta inte för mycket crème fraiche. Smaksätt med lite honung, salt och nymalen svartpeppar. Låt stå kallt fram till servering.


Fortsätt med den karamelliserade löken:

Skala 3 stora gula lökar, halvera och skiva dem. 

Stek löken på medelhög värme i en klick smör. Löken ska bli mjuk och få fin färg. TIllsätt lite råsocker för att få ännu finare färg. Krydda med salt och nymalen svartpeppar. Lägg i en skål och håll varm fram till servering. 


Blanda 500 g strutsfärs med en skvätt vispgrädde, salt och nymalen svartpeppar. Grädden behövs då strutskött endast innehåller 2-3 % fett. Forma fyra burgare och stek dem i en klick smör. Strutskött behöver inte vara genomstekt, så servera det gärna med en rosa kärna.


Servera strutsburgarna med prästostcreme och karamelliserad lök. Vi hade även sötpotatisklyftor och saltgurka till. 

Av Regina - 20 oktober 2019 10:37

 

Jag har sagt det tidigare - en av de bästa kokböckerna jag någonsin har köpt är "Kålboken" av Mette Løvbom. Köp den, du kommer inte bli besviken! Här kommer ännu ett recept från boken (med med minskad mängd vinegrette, jag vill inte ha så "blöt" sallad).


Börja med att göra syltad rödlök, gör gärna detta dagen innan om möjlighet finns:

Skala 2 rödlökar, halvera och skiva tunt. Lägg i en skål eller burk.

Koka upp 1 dl vatten, 1 dl rörsocker och 1 dl äpplecidervinäger i en liten kastrull.

Häll den heta vätskan över rödlöken. 

Låt stå minst 1 h i rumstemperatur, men gärna över natten i kylskåpet.


Nu gör vi vinegretten (här halverad sats jämfört med originalreceptet):

Rör ihop knappt 2 msk äpplecidervinäger, 0,5 msk dijonsenap samt 0,5 dl olivolja. Krydda med salt och nymalen svartpeppar


Dags för den urgoda salladen!

Ansa 15-20 brysselkål, halvera dem. 

Plocka och sköĺj 2-3 stjälkar grönkål.

Skala 2 betor i valfri färg, jag tog en gulbeta och en polkabeta. Strimla dem fint ("julienne"), antingen för hand eller med mandolin. 


Hetta upp en stekpanna och rosta 1 dl pumpafrön. Håll koll, de bränns lätt! Lägg över de rostade fröna i en liten skål.


Häll lite olivolja i stekpannan och stek brysselkålen. Jag gillar min kål krispig, så jag steker den inte särskilt länge. Det är ju en smaksak! Men se till så att snittytorna får fin färg. Mot slutet av stekningen tillsätter du grönkålen och låter den bli lite glansig, men fortfarande krispig.


Lägg upp brysselkål och grönkål i serveringsskålen. Strö över strimlad beta, syltad rödlök och de rostade pumpafröna. Häll över vinegretten och avsluta med att hyvla parmesanost med potatisskalaren över alltihopa. Dags att hugga in!

Av Regina - 20 oktober 2019 10:26

 

Kalljäst pizzadeg som knådades medan frukosten avnjöts. Sedan gick det hyfsat snabbt att fixa pizzorna efter jobbet. Hur bra som helst! Detta toppenrecept hittade jag här! Receptet ger 6 portionspizzor.


Värm 6 dl vatten till 37 grader. Smula 12,5 g färsk jäst (1/4 paket) i en degpunke. Häll vattnet över och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt då övriga ingredienser; 1 kg vetemjöl (ej vetemjöl special), 1 tsk salt och 1 tsk strösocker


Låt nu maskinen knåda degen ordentligt, gärna 7-8 minuter. 


Ta upp den färdigknådade degen på arbetsbänken och dela den i sex bitar. Runddriv bitarna till bollar. Lägg bollarna i varsin liten skål eller på en bricka, beroende på vad du lättast får in i kylskåpet.Täck med plastfolie.

 

Låt degbollarna jäsa i kylen i minst 6 h. Det funkar som sagt utmärkt att göra degen på morgonen och låta stå i kylen hela dagen. 

 

Färdigjäst deg! :) Toppenfin, eller hur?


Sätt ugnen på högsta temperatur, det brukar vara 275 grader. Sätt en ren ugnsplåt i ugnen och låt den bli het. 


Baka ut en pizzabotten i taget på lättmjölad arbetsbänk, antingen för hand eller med kavel. Flytta över pizzabottnen till den heta plåten och toppa snabbt med tomatsås, ost och valfria tillbehör. Som du ser gräddade jag pizzorna med enbart tomatsås och mozzarellla. Efter gräddning slutförde jag verket med salami, ruccola, olivolja och nymalen svartpeppar. 


Grädda pizzan i mitten av ugnen tills pizzan har fått fin färg. Avnjut direkt! :) 

Av Regina - 20 oktober 2019 10:19

 

Åh, detta var flera år sedan jag åt! Typiskt mellanmål på fritids, eller hur? Serveras antingen med kanel och socker eller med sylt - eller varför inte allt gott på en gång? ;) Receptet är för 8 brödskivor (16 trianglar), vilket är lagom för fyra hungriga personer.


Börja med att göra en lite lösare pannkakssmet:

Vispa samman 1 dl vetemjöl, 3 dl mjölk samt 2 ägg. Tillsätt även 2 krm salt och 2 tsk strösocker


Välj själv om du kör 8 hela brödskivor eller skär på diagonalen till trianglar, som jag gjorde. Jag använde ljus formfranska.


Doppa brödskivorna i pannkakssmeten och stek sedan i rikligt med smör på medelhög värme. 


Serveras med kanel och strösocker och/eller valfri sylt. På bilden ser du min urgoda jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj


Av Regina - 20 oktober 2019 10:15

 

Rotselleri - en av mina favoritrotfrukter! Crème fraiche ger en lite friskare smak än smör och mjölk i moset.


Skala 1 kg rotfrukter, ca hälften mjölig potatis och hälften rotselleri. Skär i mindre bitar.


Koka potatis och rotselleri mjuk i saltat vatten. Häll av och låt ånga av någon minut. 


Vispa/stöt ett mos med ca 2 dl crème fraiche (ta lite i taget). Smaksätt med finrivet skal från citron, salt och nymalen svartpeppar


Passar utmärkt till fisk, mums! 

Av Regina - 20 oktober 2019 10:07

 

Bondbönor, varför har jag inte upptäckt denna lilla goding förrän nu? Bönorna skalas efter kokning. Innanför det sega skalet hittar du en underbar och smörig böna!


Beräkna 1 kg bondbönor i skida till fyra personer - det är mer "skräp" än bönor... 


Öppna bönskidorna och pilla ut bönorna. Som du ser har de ett vitt skal runt sig, det är detta som enkelt pillas bort efter kokning.


Koka upp vatten och salt. Koka bönorna 3-4 minuter. Häll av och spola kallt. "Ploppa ut" de fina, gröna bönorna i en skål.


Smält 25 g smör i en liten gryta, tillsätt 1 pressad/finriven vitlöksklyfta samt persilja (fryst går utmärkt). Krydda även med lite nymalen svartpeppar


Blanda vitlökssmöret med de varma bönorna - klart för servering! :) 

Presentation

Välkommen till min matblogg! Jag är en glad amatörkock som älskar matlagning, bakning och gott vin :)

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2020
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

MyTaste

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards