Direktlänk till inlägg 5 juli 2019

Inkokt lax med citrongräs och chili samt kall ärtsås med wasabi

Av Regina - 5 juli 2019 13:03

 

Detta recept hittade jag på "Allt om mat". Supergott och fräscht! Ärtsåsen var en ny trevlig bekantskap. Jag kan tänka mig att en citronaioli också är gott till denna kalla fiskrätt.


Laxen förbereds dagen innan:

Ta bort skinnet från en fin laxbit á 700 g. Skär laxen i 1,5 cm tjocka skivor och lägg i en stor ugnsform. 


Koka upp lagen som laxen ska tillagas i; lagen består av 1 liter vatten, 1 msk salt, 1-1,5 röd chili (skivad, ev. urkärnad beroende på hur mycket hetta du vill ha) samt 3 stjälkar citrongräs (banka på dem och strimla dem därefter). Låt lagen koka ca 10 minuter, så att smakerna verkligen frigörs i lagen. 


Sätt ugnen på 200 grader, ugnsgallret ska vara i mitten av ugnen. 


Häll den kokheta lagen över laxen och sätt sedan in laxen i ugnen. Där ska den vara 5 minuter, inte längre. Ta ut laxen och låt svalna innan du plastar formen och sätter in den i kylskåpet över natten. Självklart ska laxen då ligga i lagen, den ska ju bli "inkokt". 


  


Dagen efter rör du ihop den kalla såsen

Tina 150 g gröna ärtor. Mixa de tinade ärtorna till en puré tillsammans med 1 dl persilja, 1 dl körvel (eller 1 tsk torkad om du inte hittar färsk körvel i butiken) samt 2 msk crème fraiche. Blanda ner den gröna purén i knappt 2 dl crème fraiche (ja, du norpade ju 2 msk innan). Smaksätt såsen med pressad citronsaft, wasabi på tub, salt och nymalen svartpeppar


Då återstår bara att koka potatis till fyra personer samt blanda en fräsch och krispig sallad. Vi tog det som fanns i kylen vilket blev bl a sockerärtor, rädisor och tomater med en citronvinegrette.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Regina - 7 januari 2020 15:08

Nu är det dags för min blogg att flytta till eget, man kan nästan säga att mitt lilla skötebarn flyttar hemifrån :)   Välkommen till min nya sida: www.ginaskitchen.se    Alla nuvarande recept kommer flyttas dit, så klart :)   Välkommen!...

Av Regina - 5 december 2019 10:53


  Snabbakat bröd med filmjölk och bikarbonat. Brödet går att variera med olika torkade frukter och frön. Bikarbonat behöver en syra att reagera med, därav valet filmjölk som degvätska. Bikarbonaten påverkar färgen på brödet (det blir gul/brunt) oc...

Av Regina - 5 november 2019 21:21

  En 90-talsklassiker tror jag? Kakan såldes i "upphållsrummet" på mitt högstadie, då under namnet "Kolaflax". Men enligt Google är cornflakeskakor eller cornflakemums betydligt vanligare namn. Hur eller hur så är det ett enkelt och snabbt godis -...

Av Regina - 5 november 2019 21:12

  Röda linser är ett riktigt bra alternativ till köttfärs. Maken tog till och med om av denna middag! ;) Den snabblagade bolognesen är vegansk, men vi toppade våra tallrikar med generöst med parmesanost. Receptet kommer från ICA.se   Finhacka ...

Av Regina - 5 november 2019 21:05


  Alltså, hur gott?! Mycket!!! Grillad majskolv som toppas med vitlöksmajjo, ost, chili och lime. Receptet kommer från "Arla".   Koka 4 färska majskolvar (ev. halverade) ca 20 minuter i saltat vatten.   Blanda 1 dl majonnäs med 2 pressade/...

Presentation

Välkommen till min matblogg! Jag är en glad amatörkock som älskar matlagning, bakning och gott vin :)

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

MyTaste

Matbloggstoppen

Skapa flashcards