Direktlänk till inlägg 13 januari 2018

Kanelbullar med fördeg

Av Regina - 13 januari 2018 19:27

 

Jag brukar alltid använda Leila Lindholms recept på kanelbullar. Men innan jul bakade vi saffransbröd  med Roy Fares recept, där man gjorde en fördeg. Smidigt, då man bara behöver en längre jästid istället för två. Så jag testade samma recept, men saffranet fick ge vika för kardemumma istället. Resultatet? Mycket goda och saftiga bullar! 


Det allra första du gör är att ta fram 300 g smör, så det blir rumstempererat. 


Värm 5 dl mjölk (gärna standardmjölk á 3 % fetthalt) tillsammans med 1 msk mortlade kardemummakärnor till ca 30 grader (alltså inte fingervarm). Smula under tiden 30 gram jäst (den röda, för söta degar) i bunken till din köksassistent. Häll den värmda kardemummamjölken över jästen och rör runt tills jästen har löst sig. Tillsätt då 2 dl strösocker och 8 dl vetemjöl. Låt degen arbetas till en lös deg i ca 5 minuter i maskinen  (låg hastighet). Lägg en bakduk över bunken och låt degen vila under bakduk i 20 minuter.


Medan degen vilar hinner du göra fyllningen:  Blanda samman 150 g rumsvarmt smör3/4 dl strösocker och 3/4 msk kanel. Låt stå framme i rumstemperatur meden degen jäser klart.


Sätt ut ca 30 bullformar på två bakplåtar. 


Har det gått 20 minuter nu? Då är det dags att göra färdigt bulldegen. Häll ner 5,5 dl vetemjöl1 tsk salt samt 150 g rumsvarmt smör skuret i bitar. Köksassistenten får sedan arbeta degen 5-8 minuter, tills degen är blank och smidig, och släpper från degbunkens kanter.


Ta upp bulldegen på lättmjölat bakbord, knåda den och kavla sedan ut den till en stooor rektangel som är ca 3 mm tjock. Bred kanelfyllningen över degen. Rulla ihop till en tajt rulle, börja på långsidan. 


Skär rullen i bitar, jag brukar få ut ca 30 bitar. 


Lägg bitarna i bullformarna. Låt sedan bullarna jäsa under bakduk i rumstemperatur i 50-60 minuter. 


Sätt ugnen på 225 grader. 


Pensla de färdigjästa bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda bullarna i omgångar. Grädda i mitten av ugnen ca 8-10 minuter, använd gärna varmluftsfunktionen. Låt bullarna svalna på galler under bakduk. Bullarna går jättebra att frysa. 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Regina - 7 januari 2020 15:08

Nu är det dags för min blogg att flytta till eget, man kan nästan säga att mitt lilla skötebarn flyttar hemifrån :)   Välkommen till min nya sida: www.ginaskitchen.se    Alla nuvarande recept kommer flyttas dit, så klart :)   Välkommen!...

Av Regina - 5 december 2019 10:53


  Snabbakat bröd med filmjölk och bikarbonat. Brödet går att variera med olika torkade frukter och frön. Bikarbonat behöver en syra att reagera med, därav valet filmjölk som degvätska. Bikarbonaten påverkar färgen på brödet (det blir gul/brunt) oc...

Av Regina - 5 november 2019 21:21

  En 90-talsklassiker tror jag? Kakan såldes i "upphållsrummet" på mitt högstadie, då under namnet "Kolaflax". Men enligt Google är cornflakeskakor eller cornflakemums betydligt vanligare namn. Hur eller hur så är det ett enkelt och snabbt godis -...

Av Regina - 5 november 2019 21:12

  Röda linser är ett riktigt bra alternativ till köttfärs. Maken tog till och med om av denna middag! ;) Den snabblagade bolognesen är vegansk, men vi toppade våra tallrikar med generöst med parmesanost. Receptet kommer från ICA.se   Finhacka ...

Av Regina - 5 november 2019 21:05


  Alltså, hur gott?! Mycket!!! Grillad majskolv som toppas med vitlöksmajjo, ost, chili och lime. Receptet kommer från "Arla".   Koka 4 färska majskolvar (ev. halverade) ca 20 minuter i saltat vatten.   Blanda 1 dl majonnäs med 2 pressade/...

Presentation

Välkommen till min matblogg! Jag är en glad amatörkock som älskar matlagning, bakning och gott vin :)

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

MyTaste

Matbloggstoppen

Skapa flashcards