Direktlänk till inlägg 13 januari 2018

Hålkakor med pumpafrön

Av Regina - 13 januari 2018 19:13

 

På denna blogg finner du ursprungsreceptet, rågsiktskakor. Jag hade inte så mycket mjölk hemma, så degvätskan fick bli vatten här istället. Och så slängde jag ner lite pumpafrön, bara för att det är så gott!


Smula ner 50 g jäst i en bunke. Värm 6 dl vatten till 37 grader. Slå vattnet över jästen och rör tills jästen har löst sig. Tillsätt sedan knappt 1 dl pumpafrön2 tsk salt, 50 g rumsvarmt smör samt 0,5 dl ljus sirap. Blanda därefter ner 12-14 dl rågsikt, ta lite i taget. Arbeta degen tills du får en elastisk deg, det tar ca 5 min med maskin. Forma degen till en rund bulle och lägg ner den i degbunken igen. Pudra lite vetemjöl över degen och låt den sedan jäsa under bakduk i 45 minuter. 


Ta upp den färdigjästa degen på mjölat bakbord, knåda degen. Dela den i fyra delar och forma dem till runda bullar som du sedan kavlar ut till kakor, ca 20 cm i diameter. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Ta ut ett hål i mitten av kakan, med ex. ett snapglas. Jag brukar även baka av "hålet" då det blir en söt liten mini-fralla. Nagga bröden med gaffel och låt sedan jäsa ytterligare 30 minuter under bakduk. 


Sätt ugnen på 220 grader. Grädda bröden i mitten av ugnen i 12-15 minuter. Om du liksom jag bakar av "hålen" så får du ta ut dem när de är färdiggräddade, tar 4-5 minuter. Låt bröden svalna på galler under bakduk för att få en mjuk skorpa. 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Regina - 7 januari 2020 15:08

Nu är det dags för min blogg att flytta till eget, man kan nästan säga att mitt lilla skötebarn flyttar hemifrån :)   Välkommen till min nya sida: www.ginaskitchen.se    Alla nuvarande recept kommer flyttas dit, så klart :)   Välkommen!...

Av Regina - 5 december 2019 10:53


  Snabbakat bröd med filmjölk och bikarbonat. Brödet går att variera med olika torkade frukter och frön. Bikarbonat behöver en syra att reagera med, därav valet filmjölk som degvätska. Bikarbonaten påverkar färgen på brödet (det blir gul/brunt) oc...

Av Regina - 5 november 2019 21:21

  En 90-talsklassiker tror jag? Kakan såldes i "upphållsrummet" på mitt högstadie, då under namnet "Kolaflax". Men enligt Google är cornflakeskakor eller cornflakemums betydligt vanligare namn. Hur eller hur så är det ett enkelt och snabbt godis -...

Av Regina - 5 november 2019 21:12

  Röda linser är ett riktigt bra alternativ till köttfärs. Maken tog till och med om av denna middag! ;) Den snabblagade bolognesen är vegansk, men vi toppade våra tallrikar med generöst med parmesanost. Receptet kommer från ICA.se   Finhacka ...

Av Regina - 5 november 2019 21:05


  Alltså, hur gott?! Mycket!!! Grillad majskolv som toppas med vitlöksmajjo, ost, chili och lime. Receptet kommer från "Arla".   Koka 4 färska majskolvar (ev. halverade) ca 20 minuter i saltat vatten.   Blanda 1 dl majonnäs med 2 pressade/...

Presentation

Välkommen till min matblogg! Jag är en glad amatörkock som älskar matlagning, bakning och gott vin :)

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2018 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

MyTaste

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards