Direktlänk till inlägg 13 januari 2018

Chokladkaka med saffranstryffel och kanderade mandlar

Av Regina - 13 januari 2018 17:35

 

En chokladig och mäktig botten. En len saffranstryffel som täcke. Krispiga och söta mandlar på toppen. Årets juldessert 2017. Receptet på kakan kommer från tidningen/hemsidan "Allt om mat". 


Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en form med löstagbar kant (diameter 22 cm). 


Börja med chokladbotten: Smält 100 g smör, ta grytan från värmen. Bryt 200 g mörk choklad (55-70 % kakaohalt) i bitar och låt smälta i det varma smöret. Rör sedan ner 2 dl strösocker och 4 st ägg, ta ett ägg i taget. Häll smeten i formen. 


Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 15-20 cm, beroende på hur kladdig kaka du vill ha.  Låt sedan kakan kallna i formen. 


Fortsätt med saffranstryffeln: Hacka 200 g vit choklad. Hetta upp 1 dl vispgrädde tillsammans med 1/2 paket saffran (alltså 0,25 gram). Lägg ner den vita chokladen i den heta saffransgrädden. Rör till en slät kräm och bred sedan ut den på den svala chokladbotten. 


Låt kakan stå i kylen fram till servering.


Jag valde att dekorera min fina kaka med kanderade mandlar: Rosta 100 g sötmandel i en het, torr stekpanna. Passa noga, då de lätt bränns. Låt sedan mandlarna svalna i en skål. Koka upp 0,75 dl strösocker och 0,25 dl vatten. Tillsätt sedan mandlarna och låt de koka i sockerlagen tills det börjar "knäppa" i mandlarna och sockerlagen försvinner. Häll då snabbt upp mandlarna på en bakpappersklädd plåt. Låt kallna helt innan du hanterar dem vidare. 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Regina - 7 januari 2020 15:08

Nu är det dags för min blogg att flytta till eget, man kan nästan säga att mitt lilla skötebarn flyttar hemifrån :)   Välkommen till min nya sida: www.ginaskitchen.se    Alla nuvarande recept kommer flyttas dit, så klart :)   Välkommen!...

Av Regina - 5 december 2019 10:53


  Snabbakat bröd med filmjölk och bikarbonat. Brödet går att variera med olika torkade frukter och frön. Bikarbonat behöver en syra att reagera med, därav valet filmjölk som degvätska. Bikarbonaten påverkar färgen på brödet (det blir gul/brunt) oc...

Av Regina - 5 november 2019 21:21

  En 90-talsklassiker tror jag? Kakan såldes i "upphållsrummet" på mitt högstadie, då under namnet "Kolaflax". Men enligt Google är cornflakeskakor eller cornflakemums betydligt vanligare namn. Hur eller hur så är det ett enkelt och snabbt godis -...

Av Regina - 5 november 2019 21:12

  Röda linser är ett riktigt bra alternativ till köttfärs. Maken tog till och med om av denna middag! ;) Den snabblagade bolognesen är vegansk, men vi toppade våra tallrikar med generöst med parmesanost. Receptet kommer från ICA.se   Finhacka ...

Av Regina - 5 november 2019 21:05


  Alltså, hur gott?! Mycket!!! Grillad majskolv som toppas med vitlöksmajjo, ost, chili och lime. Receptet kommer från "Arla".   Koka 4 färska majskolvar (ev. halverade) ca 20 minuter i saltat vatten.   Blanda 1 dl majonnäs med 2 pressade/...

Presentation

Välkommen till min matblogg! Jag är en glad amatörkock som älskar matlagning, bakning och gott vin :)

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

MyTaste

Matbloggstoppen

Skapa flashcards