Direktlänk till inlägg 17 december 2017

Saffransbutterkaka med mandelmassa och mörk choklad

Av Regina - 17 december 2017 08:03

 

Roy Fares   

En saftig buttekaka med mandelmassa, mörk choklad och vaniljkräm. I Roy Fares originalrecept är det även apelsin, men det hoppade jag över. Och Roy har ju gott om tid i sitt liv, så han gjorde både egen mandelmassa och egen vaniljkräm... Det gjorde inte jag, men här kan du se Roys originalrecept. 


Det första du gör är att ta fram 300 g smör så att det blir rumstempererat


Börja med att göra din vaniljkräm, där jag körde på Ekströms kok-marsan med 2,5 dl mjölk plus pulver och strösocker. Jag tog dock lite extra vaniljsocker, för att få de fina vaniljprickarna (knappt 1 tsk). 


Dags att börja med saffrandegen, där Roys recept innebär en fördeg som får vila 20 min innan den färdiga degen görs klar. Smidigt, eftersom du då slipper en längre jästid på degen!


Värm 5 dl mjölk (gärna standardmjölk á 3 % fetthalt) tillsammans med 2 kuvert saffran ( => 1 gram) till ca 30 grader (alltså inte fingervarm). Smula under tiden 30 gram jäst (den röda, för söta degar) i bunken till din köksassistent. Häll den värmda saffransmjölken över jästen och rör runt tills jästen har löst sig. Tillsätt då 2 dl strösocker och 8 dl vetemjöl. Låt degen arbetas till en lös deg i ca 5 minuter i maskinen  (låg hastighet). Lägg en bakduk över bunken och låt degen vila under bakduk i 20 minuter.


Medan degen vilar hinner du göra fyllningen:  Grovriv 200 g mandelmassa och blanda ner 150 g smör, ta lite i taget. Tillsätt sedan 2 msk ljus sirap samt 2 tsk vaniljsocker. Låt fyllningen stå framme i rumstemperatur.


Spänn fast bakplåtspapper i botten på 2-3 formar med löstagbar kant. Smörj formens kant med smör. 


Har det gått 20 minuter nu? Då är det dags att göra färdigt saffransdegen. Häll ner 5, 5 dl vetemjöl, 1 tsk salt samt 150 g rumsvarmt smör skuret i bitar. Köksassistenten får sedan arbeta degen 5-8 minuter, tills degen är blank och smidig, och släpper från degbunkens kanter.


Ta upp saffransdegen på lättmjölat bakbord, knåda den och kavla sedan ut den till en stooor rektangel som är ca 3 mm tjock. Bred mandelmassefyllningen över degen. Finriv sedan mörk choklad över degen (jag tror det gick åt typ 50 g). Rulla ihop till en tajt rulle, börja på långsidan. 


Skär rullen i bitar. Roy fick ut 16 bitar, jag fick ut 24... Så Roy fick 2 st butterkakor, jag fick 3 st... Välj själv hur stora degbitar du vill göra, men jag tycker att min storlek blev väldigt bra! 


Lägg bitarna i de formarna. Låt sedan jäsa under bakduk i rumstemperatur i 50-60 minuter. 


Sätt ugnen på 175 grader. Pensla de färdigjästa butterkakorna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Avsluta med att med hjälp av en sprits med rund tyll spruta in en klick vaniljkräm i mitten av varje bullbit.


Grädda butterkakorna i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter, använd varmluftsfunktionen (annars tar det lite längre tid). Låt sedan butterkakorna svalna i sina formar under bakduk. 


Gudomligt goda, jag lovar! 

 

Bullar · Jul
 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Regina - 7 januari 2020 15:08

Nu är det dags för min blogg att flytta till eget, man kan nästan säga att mitt lilla skötebarn flyttar hemifrån :)   Välkommen till min nya sida: www.ginaskitchen.se    Alla nuvarande recept kommer flyttas dit, så klart :)   Välkommen!...

Av Regina - 5 december 2019 10:53


  Snabbakat bröd med filmjölk och bikarbonat. Brödet går att variera med olika torkade frukter och frön. Bikarbonat behöver en syra att reagera med, därav valet filmjölk som degvätska. Bikarbonaten påverkar färgen på brödet (det blir gul/brunt) oc...

Av Regina - 5 november 2019 21:21

  En 90-talsklassiker tror jag? Kakan såldes i "upphållsrummet" på mitt högstadie, då under namnet "Kolaflax". Men enligt Google är cornflakeskakor eller cornflakemums betydligt vanligare namn. Hur eller hur så är det ett enkelt och snabbt godis -...

Av Regina - 5 november 2019 21:12

  Röda linser är ett riktigt bra alternativ till köttfärs. Maken tog till och med om av denna middag! ;) Den snabblagade bolognesen är vegansk, men vi toppade våra tallrikar med generöst med parmesanost. Receptet kommer från ICA.se   Finhacka ...

Av Regina - 5 november 2019 21:05


  Alltså, hur gott?! Mycket!!! Grillad majskolv som toppas med vitlöksmajjo, ost, chili och lime. Receptet kommer från "Arla".   Koka 4 färska majskolvar (ev. halverade) ca 20 minuter i saltat vatten.   Blanda 1 dl majonnäs med 2 pressade/...

Presentation

Välkommen till min matblogg! Jag är en glad amatörkock som älskar matlagning, bakning och gott vin :)

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2017 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

MyTaste

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards