Direktlänk till inlägg 29 januari 2017

Klassiska kanelbullar

Av Regina - 29 januari 2017 12:54

 

Klassiska kanelbullar. Receptet kommer från Leila Lindhom. Hon får ut 18 bautabullar, jag får ut 40-talet normala bullar av denna sats. Välj själv hur stora du vill göra :)


Mortla 1 msk kardemummakärnor. Värm 3 dl standardmjölk tillsammans med den stötta kardemumman till 37 grader. Smula ner 50 g jäst i en bunke och häll mjölken över, rör tills jästen har löst sig. Tillsätt då 1,5 dl stösocker, 0,5 tsk salt, 1 ägg och 150 g rumsvarmt smör skuret i små tärningar. Blanda runt och tillsätt sedan 11-12 dl vetemjöl, kör degen i maskin tills den blir blank och smidig. Det tar ca 5-8 minuter. Degen får gärna vara liiite kladdig, om du har för mycket mjöl blir bullarna torrare. 


Ta upp degen i dina händer, forma den till en boll. Pudra insidan av bunken med lite vetemjöl och lägg sedan ner degen igen. Pudra lite vetemjöl över degen. Täck bunken med en bakduk och låt sedan degen jäsa 45-60 minuter. 


Medan degen jäser gör du fyllningen (där jag gör 3/4 sats jämfört med Leilas originalrecept): Blanda samman 150 g rumsvarmt smör, 3/4 dl strösocker och 3/4 msk kanel. Låt stå framme i rumstemperatur meden degen jäser klart.


Ställ ut 18-40 pappersformar på ugnsplåtar. 


Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda den och dela i två delar. Kavla ut degbiten till en stor platta (0,5 cm tjock), så rektangulär som möjligt. Bred häften av fyllningen över degen. Rulla ihop från långsidan till en tajt rulle. Skär i 9-20 bitar, beroende på hur stor bullar du vill ha. Lägg bullbitarna med snittsidan upp i pappersformarna. Upprepa med resterande deg. 


Lägg bakdukar över plåtarna och bullarna jäsa 30-40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.


Pensla de färdigjästa bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda bullarna i omgångar. Grädda i mitten av ugnen ca 8-10 minuter, använd gärna varmluftsfunktionen. Låt bullarna svalna på galler under bakduk. Bullarna går jättebra att frysa. 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Regina - 7 januari 2020 15:08

Nu är det dags för min blogg att flytta till eget, man kan nästan säga att mitt lilla skötebarn flyttar hemifrån :)   Välkommen till min nya sida: www.ginaskitchen.se    Alla nuvarande recept kommer flyttas dit, så klart :)   Välkommen!...

Av Regina - 5 december 2019 10:53


  Snabbakat bröd med filmjölk och bikarbonat. Brödet går att variera med olika torkade frukter och frön. Bikarbonat behöver en syra att reagera med, därav valet filmjölk som degvätska. Bikarbonaten påverkar färgen på brödet (det blir gul/brunt) oc...

Av Regina - 5 november 2019 21:21

  En 90-talsklassiker tror jag? Kakan såldes i "upphållsrummet" på mitt högstadie, då under namnet "Kolaflax". Men enligt Google är cornflakeskakor eller cornflakemums betydligt vanligare namn. Hur eller hur så är det ett enkelt och snabbt godis -...

Av Regina - 5 november 2019 21:12

  Röda linser är ett riktigt bra alternativ till köttfärs. Maken tog till och med om av denna middag! ;) Den snabblagade bolognesen är vegansk, men vi toppade våra tallrikar med generöst med parmesanost. Receptet kommer från ICA.se   Finhacka ...

Av Regina - 5 november 2019 21:05


  Alltså, hur gott?! Mycket!!! Grillad majskolv som toppas med vitlöksmajjo, ost, chili och lime. Receptet kommer från "Arla".   Koka 4 färska majskolvar (ev. halverade) ca 20 minuter i saltat vatten.   Blanda 1 dl majonnäs med 2 pressade/...

Presentation

Välkommen till min matblogg! Jag är en glad amatörkock som älskar matlagning, bakning och gott vin :)

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2017 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

MyTaste

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards