Direktlänk till inlägg 29 januari 2017

Polarbröd

Av Regina - 29 januari 2017 12:43

 

Som så många andra av mina recept kommer detta från "Lindas bakskola". Klicka på länken för att se steg-för-steg-beskrivning. Jag valde att göra mindre kakor, ca 8 cm i diameter, och fick då ut 40 kakor. 


Värm 5 dl mjölk till 37 grader. Smula ner 50 g jäst i en bunke och häll mjölken över jästen. Rör tills jästen har löst upp, tillsätt då 75 g rumsvarmt smör i tärningar, 3/4 dl ljus sirap samt 1,5 tsk salt. Rör runt och blanda sedan ner 6 dl rågsikt och 5-6 dl vetemjöl. Knåda degen tills du får en smidig deg, det tar 5-7 minuter i maskin. 


Lägg en bakduk över bunken och låt degen jäsa 50-60 minuter.


Ta upp den färdigjästa degen på mjölat bakbord och knåda den. Dela i två delar. Kavla ut degbiten till en stor platta 0,5-1 cm tjock, beroende på hur höga bröd du vill ha. Jag valde tunn deg för att slippa dela de färdigbakade bröden vid servering. Kavla till sist degen med kruskavel. Har du ingen kruskavlen? Inga problem, nagga istället degen med gaffel flertalet gånger. Ta ut runda kakor med hjälp av ett mått (Linda använde ett mått på 13-14 cm, jag valde denna gång ett mått på 8 cm). Lägg brödkakorna på bakpappersklädda plåtar. Upprepa proceduren tills degen är slut. 


Lägg bakduk över plåtarna och låt jäsa 30 minuter. Grädda sedan bröden i omgångar i 250 grader varm ugn, 5-10 minuter beroende på storleken.


Låt sedan kallna på galler under bakduk. Bröden går utmärkt att frysa. 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Regina - 7 januari 2020 15:08

Nu är det dags för min blogg att flytta till eget, man kan nästan säga att mitt lilla skötebarn flyttar hemifrån :)   Välkommen till min nya sida: www.ginaskitchen.se    Alla nuvarande recept kommer flyttas dit, så klart :)   Välkommen!...

Av Regina - 5 december 2019 10:53


  Snabbakat bröd med filmjölk och bikarbonat. Brödet går att variera med olika torkade frukter och frön. Bikarbonat behöver en syra att reagera med, därav valet filmjölk som degvätska. Bikarbonaten påverkar färgen på brödet (det blir gul/brunt) oc...

Av Regina - 5 november 2019 21:21

  En 90-talsklassiker tror jag? Kakan såldes i "upphållsrummet" på mitt högstadie, då under namnet "Kolaflax". Men enligt Google är cornflakeskakor eller cornflakemums betydligt vanligare namn. Hur eller hur så är det ett enkelt och snabbt godis -...

Av Regina - 5 november 2019 21:12

  Röda linser är ett riktigt bra alternativ till köttfärs. Maken tog till och med om av denna middag! ;) Den snabblagade bolognesen är vegansk, men vi toppade våra tallrikar med generöst med parmesanost. Receptet kommer från ICA.se   Finhacka ...

Av Regina - 5 november 2019 21:05


  Alltså, hur gott?! Mycket!!! Grillad majskolv som toppas med vitlöksmajjo, ost, chili och lime. Receptet kommer från "Arla".   Koka 4 färska majskolvar (ev. halverade) ca 20 minuter i saltat vatten.   Blanda 1 dl majonnäs med 2 pressade/...

Presentation

Välkommen till min matblogg! Jag är en glad amatörkock som älskar matlagning, bakning och gott vin :)

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2017 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

MyTaste

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards