Direktlänk till inlägg 18 november 2012

Frasiga älgvårrullar

Av Regina - 18 november 2012 11:35

 

Har du inte älgfärs i frysen? Ta då mager nötfärs istället. En härlig fushion mellan svensk skog och asiatisk hetta :)


Strimla 300 g vitkål fint. Skala och stimla även 1-2 morötter fint. Jag brukar använda matberedaren så går det supersnabbt och blir perfekt resultat.


Hetta upp neutral olja i stekpannan och fräs vitkål och morötter tills de mjuknar. Tillsätt 1-2 pressade vitklöksklyftor och smaksätt med japansk soya, sweet chili-sås samt salt och svartpeppar.


Lägg över grönsaksfräset i en skål så att det svalnar av. Hetta upp ny olja i stekpannan och stek 300 g älgfärs (eller mager nötfärs). Se till så att färsen blir riktigt "småsmulig". Blanda ner älgfärsen i vitkåls- och morotsfräset.


Nu gäller det att få fyllningen att svalna av så att du kan använda den i filodegen - annars finns det risk för att filodegen mjuknar och då blir det inga fina vårrullar... Jag brukar röra runt i fyllningen med en sked, så att luften kommer åt och kan kyla. När fyllningen är lite varmare än ljummen, men inte het, så går den bra att använda. Jag rekommenderar inte att man gör fyllningen dagen innan, för då är den kylskåpskall och fyllningen hinner inte värmas upp under friteringen.


Ta fram 1 paket filodeg från kylen (finns fryst med, tina degen då i kylskåp över natten). I Sara Lee:s filodeg finns det 10-11 blad filodeg och den är den bästa degen jag har testat hittills - så leta gärna efter den (finns ex. på Citygross).


Hetta upp 2 cm neutral olja i en stekpanna till friteringen - jag använder mindre olja och fyller sedan på med olja efter hand. Se till så att du har ett stort lock i närheten så att du kan kväva elden om det skulle ske en olycka! Häll aldrig vatten i brinnande olja!


Gör några vårrullar i taget - i samma takt som du friterar. Filodegen är känslig och blir snabbt mjuk och trist. Fördela fyllningen längst upp på ena kanten av varje filodegsblad. Vik in långsidorna och rulla sedan ihop till en tjusig rulle. Fäst kanten genom att pensla lite kallt vatten på degen. Fritera på medelhög värme, vänd vårrullarna så att de får fin färg runtom.


Låt de nyfriterade vårrullarna rinna av på dubbelvikt hushållspapper och avnjut dem sedan med japansk soya och sweet chili-sås.


Idag serverade vi en asieninspirerad gurksallad till, där gurkbitar blandades i en dressing av matolja, limesaft, torkad chili, flingsalt och honung.


Tips! Om du inte vill fritera kan du även ugnsbaka vårrullarna. Och vet du var, det var lika gott - men fräschare och betydligt mindre kladdigt! Lägg vårrullarna på en plåt och pensla dem med lite matolja. Tillaga i mitten av ugnen i 200 grader i 10-15 minuter, använd gärna varmluft. Ta ut plåten och vänd på vårrulllarna. Pensla lite matolja även på denna sida och tillaga ytterligare 10-15 minuter. Klart för servering!

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Regina - 7 januari 2020 15:08

Nu är det dags för min blogg att flytta till eget, man kan nästan säga att mitt lilla skötebarn flyttar hemifrån :)   Välkommen till min nya sida: www.ginaskitchen.se    Alla nuvarande recept kommer flyttas dit, så klart :)   Välkommen!...

Av Regina - 5 december 2019 10:53


  Snabbakat bröd med filmjölk och bikarbonat. Brödet går att variera med olika torkade frukter och frön. Bikarbonat behöver en syra att reagera med, därav valet filmjölk som degvätska. Bikarbonaten påverkar färgen på brödet (det blir gul/brunt) oc...

Av Regina - 5 november 2019 21:21

  En 90-talsklassiker tror jag? Kakan såldes i "upphållsrummet" på mitt högstadie, då under namnet "Kolaflax". Men enligt Google är cornflakeskakor eller cornflakemums betydligt vanligare namn. Hur eller hur så är det ett enkelt och snabbt godis -...

Av Regina - 5 november 2019 21:12

  Röda linser är ett riktigt bra alternativ till köttfärs. Maken tog till och med om av denna middag! ;) Den snabblagade bolognesen är vegansk, men vi toppade våra tallrikar med generöst med parmesanost. Receptet kommer från ICA.se   Finhacka ...

Av Regina - 5 november 2019 21:05


  Alltså, hur gott?! Mycket!!! Grillad majskolv som toppas med vitlöksmajjo, ost, chili och lime. Receptet kommer från "Arla".   Koka 4 färska majskolvar (ev. halverade) ca 20 minuter i saltat vatten.   Blanda 1 dl majonnäs med 2 pressade/...

Presentation

Välkommen till min matblogg! Jag är en glad amatörkock som älskar matlagning, bakning och gott vin :)

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

MyTaste

Matbloggstoppen

Skapa flashcards